AddToAny

Forskrift om egenbetaling lagt fram i rekordtempo

En uke etter at den sittende regjeringen har tapt valget annonserer de ny forskrift for egenbetaling i høyere utdanning. En forskrift flertallet i det nye Stortinget tok dissens på før sommeren.
I mai ble det såkalte arbeidslivsrelevansmeldingen diskutert i Stortinget. Et viktig element i meldingen, og i debatten rundt meldingen, handlet om egenbetalingsforskriften.

Et resultat ble forslag til ny forskrift og høringsfristen var 27. juli. På rekordtid har departementet behandlet innspillene og mandag denne uken kom den nye forskriften, kun få uker før en ny regjering er på plass.

De rødgrønne tok dissens

Et flertall i Utdannings- og forskningskomiteen mente at egenbetalingsforskriften for etter- og videreutdanning bør gjennomgås og endres, og «flertallet vil understreke at gratisprinsippet i norsk høyere utdanning skal ligge fast i denne gjennomgangen», heter det i flertallsinnstillingen fra regjeringspartiene Høyre, Venstre Krf og med støtte fra Frp.

Mindretallet Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV fremmet et forslag om at «Stortinget ber regjeringen sørge for at endringer i forskrift for egenbetaling ikke uthuler gratisprinsippet i høyere utdanning, eller undergraver målsetningen om livslang læring for alle».

Den sittende regjeringen har jobbet med ulike meldinger og strategier, opptil flere av dem ligger til grunn for eller i omlandet til de nye forslagene til endring av egenbetalingsforskriften. Debatten startet med Markussenutvalget i 2019, fortsatte i Kompetansereformen, et tema både i arbeidet med ny universitets- og høyskolelov og styringsmeldingen, men også i arbeidslivsrelevansmeldingen.

- Tydeligere grenser

- Det er et stort behov for at flere tar utdanning

Les mer

Flere saker fra Khrono

Norges største universitet, NTNU, er helt irrelevant, og norske læresteder har ingen interesse for innovasjon. - Det er egentlig en skam, mener den tidligere Google-sjefen, Jan Grønbech.
Khrono 24.10.2021
Det er ikkje berre kanskje, men rett og slett sikkert, at kong Harald er blant gjestene når Universitetet i Bergen markerer sine første 75 år.
Khrono 24.10.2021
Dagens norske studenter må konkurrere med indiske og kinesiske studenter i India og Kina, skriver forfatter Rina Sunder.
Khrono 24.10.2021
Forskere tviler på om den nye statsråden har belegg for påstand om mindre synlige professorer.
Khrono 24.10.2021
Penger brukt på forskning og utvikling utgjør 2,3 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2020, viser foreløpige tall. Dette til tross for at forskningsutgiftene står på stedet hvil.
Khrono 24.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt