AddToAny

Forskningsprisvinner måler kvaliteten på skolehverdagen

Forskningsprisvinner og senterleder Sigrid Blömeke er glad for penger og prestisje til Centre for Educational Measurement. Men hun er også litt overrasket. Blömeke er vant til at feltet hennes undervurderes.
- Prorektoren ringte ganske seint. Hva skal hun med meg, tenkte jeg, har jeg gjort noe galt?

Istedenfor fikk Sigrid Blömeke, leder ved Centre for Educational Measurement(CEMO) beskjed om at hun hadde vunnet UiOs forskningspris for 2019, for sitt arbeid med å utvikle metoder for å måle kvaliteten på utdanning i Norge.

Blömeke er glad for at hun ikke gjorde noe galt, men hun antyder at det er mer enn skremmende nok å få så mye oppmerksomhet, selv når det er skryt.

- Det er hyggelig å bli anerkjent som forsker, og at universitetsstyret syns at forskningsområdet mitt er viktig nok til en pris. Så det er stort. Men det er jo uvant. Det er for sterkt å si at det ikke er tatt på alvor, men utdanningsforskning er jo ikke det mest anerkjente feltet, sier hun.

Hun har vent seg til at helseforskerne og annen naturvitenskapelig forskning både sees på som viktigere og mer krevende. Det er selvsagt ikke Blömeke enig i.

- Jeg tror at forskning på utdanning er svært viktig. Vi forsker på barnas framtid, og prøver å sørge for at de utvikler seg godt under skoleløpet.

Prisen er sånn sett ikke bare et løft for Blömeke, men kanskje like mye for senteret og ambisjonene for utvikling av metoder for datainnsamling i utdanningsvitenskapen.

- Tall og måling er stadig viktigere i samfunnsdebatten, men målingene må gjøres på en god måte, så man får pålitelig informasjon. Det er det vi driver med.

Utvikler nye målemetoder

De første 15 årene forsket Blömeke på grunnskolen. Forskningsgruppen brukte blant annet videosnutter fra klasserommet for å undersøke hvordan ulike lærere så, tolket og handlet i gitte situasjoner.

- F�

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Valgkomitéleder Finn Arnesen tviler på om en mann ville hatt sjans til å nå opp mot årets dekankandidater på Det juridiske fakultet.
Uniforum 20.09.2019
Nå vil forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) og digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) finne ut hvorfor IKT-utdannede sliter med å få seg jobb til tross for at arbeidslivet etterspør IKT-kompetanse.
Uniforum 20.09.2019
Sommerfugleksperter har for første gang i Norge flyttet sommerfugler, som ledd i en redningsaksjon. De vil gjeninnføre den utrydningstruede sommerfuglen heroringvinge på Borøya i Bærum.
Uniforum 20.09.2019
Fredag og lørdag er Universitetsplassen nok en gang arena for forskningsformidling i stor skala.
Uniforum 19.09.2019
Forskningsrådets formidlingspris 2019 går til Audun Rikardsen, professor i arktisk og marin biologi ved Norges arktiske universitet, Universitetet i Tromsø, melder Forskningsrådet på sine nettsider.
Uniforum 18.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt