AddToAny

Forsker på koronakrisen mens den skjer

Forsker på koronakrisen mens den skjer
- Når man har forsket på tidligere kriser, har det vært litt før- og etterforskning. Nå skal vi forske på krisen mens den skjer. Det tror vi vil gi helt ny innsikt, sier professor Lasse B. Lien ved NHH.
Nye arbeidsformer: Telenor lanserte 5G-nettet i vår, og lederne deltok via video, som det passet seg for en internettleverandør i koronatidene. Fra øverst til venstre: Sigve Brekke, Petter-Børre Furberg, Bjørn Amundsen, Ingeborg Øfsthus. Vil videomøter og digital samhandling få en oppblomstring etter krisen? Foto: Telenor.

Norges Handelshøyskole (NHH) har fått fire millioner fra Forskningsrådet til å forske på hvordan koronakrisen påvirker bedrifters forhold til humankapital og en ny digital hverdag. NHH-professor Lasse B. Lien trekker frem to spesielle sider ved denne krisen.

- For det første er den ulik alle andre kriser vi har sett. For det andre er dette den første krisen der digitaliseringen virkelig har slått rot. Ettersom fremtidige kriser kommer til å skje i en «digital» verden, er det viktig å forstå dette.

Lien forteller at prosjektet, der Virke og Handel og Kontor er prosjektpartnere, håper å finne ut av hvordan graden av digitalisering i den enkelte virksomhet har påvirket hvordan de har kommet seg gjennom krisen. Samtidig vil man også se på hvordan krisen har påvirket digitaliseringen.

Forstå humankapitalflyt i kriser

Hovedmålet med prosjektet er imidlertid å forstå hvordan virksomhetene responderer på krisen med tanke på hvordan de forholder seg til humankapital i form av oppsigelser, permitteringer, investeringer i kompetanse og hvordan digitalisering påvirker ansatte og arbeidslivet.

- Vi skal forske på dette både på bedriftsnivå og på individnivå, sier Lien.

Forskningsprosjektet startet 1. oktober, og for å finne svar handler det mye om å sammenstille store datasett (registerdata), blant annet oversikt over permitteringer og oppsigelser som kommer fra NAV, kombinert med data fra andre offentlige registre. I tillegg skal prosjektet gjøre en del egne spørreundersøkelser som også blir en del av datagrunnlaget.

- Akkurat nå jobber vi med å få overført registerdataene, og i løpet av november går vi i gang med spørreundersøkelse nummer to. Går alt etter planen, begynner vi å koble registerdata og data fra de to første spørreundersøkelsene oppunder jul, fortsetter Lien.

NHH-professoren forteller at prosjektet hentet inn en del data i vår da krisen var på sitt verste.

NHH-prosjektet er ett av til sammen ni prosjekter som har fått støtte fra Forskningsrådet. Målet er å få ny kunnskap om effekter i arbeidsmarkedet, konkrete næringer, regionale forhold eller mer generelle effekter i næringslivet og økonomien som følge av koronakrisen. Totalt er 30 millioner kroner fordelt.

Noen av de tidlige resultatene fra NHH-prosjektet skal senere publiseres i en utgave av Magma.

Prosjektleder: NHH-professor Lasse B. Lien skal lede forskningsprosjektet som skal se på hvordan bedrifter og enkeltpersoner ble påvirket av koronakrisen og digitalisering. Foto: NHH.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt