AddToAny

Forfatterintervju: Hjemmefronten advarte sykepleiere mot å hjelpe de tvangsevakuerte

Forfatterintervju: Hjemmefronten advarte sykepleiere mot å hjelpe de tvangsevakuerte
Sykepleiere hadde en nøkkelrolle under tvangsevakueringen fra Finnmark og Nord-Troms under krigen. Men Ingunn Elstad har funnet ut at flere sykepleiere kunne hjulpet til, hadde det ikke vært for at Hjemmefronten advarte mot det.
På akkurat denne tida for 76 år siden pågikk det for fullt:

28. oktober 1944 beordret Hitler tvangsevakuering av Finnmark og Nord-Troms. Befolkningen fikk ordre av tyske soldater om å forlate hjemstedene sine, før det ble satt fyr på husene deres.

Deler av Øst-Finnmark ble ikke tvangsevakuert, fordi den tyske krigsmakten alllerede hadde trukket seg ut. I resten av det store området skulle alle bort.

Tyske offiserer protesterte

- Befalingen kom uventet på alle, til og med de tyske offiserene. Mange av dem protesterte. Men Quisling var tidlig kjent med planen, bidro til gjennomføringen og protesterte ikke, sier Ingunn Elstad.

Hun er professor emerita i sykepleie ved UiT, Norges arktiske universitet, og har akkurat sluppet boka«Tvangsevakueringa» på Orkana Akademisk forlag.

Boka er tjukk, over 500 sider. Ingunn Elstad har jobbet med den i flere år, særlig i de to siste etter at hun ble pensjonist. Hun har brukt skriftlige kilder; norske, tyske og britiske. Alt fra nasjonale arkiver via lokalhistoriske skrifter til personlige brev.

Noe av det hun fant, har ikke vært kjent tidligere.

Knapt 50 000 ble tvangsevakuert

Flere av de tvangsevakuerte fikk bare et par timer å pakke på, med beskjed om at de ville bli skutt hvis de ikke dro.

Det gjaldt også institusjonene, for eksempel gamlehjemmet i Lebesby. De ansatte der hadde trodd at bygda skulle spares, siden stedet lå øde til uten veiforbindelse til resten av fylket.

De fleste i Finnmark og Nord-Troms ble ført bort med tvang. Noen gjemte seg, men ble funnet av tyskerne. Da ble mennene arrestert, mens kvinner og barn ble tvangsevakuert. Noen klarte å holde seg skjult helt til mai neste år, da krigen var over.

- Man regner med at 23 000 var igjen i Finnmark og Nord-Troms ut krigen, mens knapt 50 000 ble tvangsevakuert sørover. Blant disse var det 25 institusjoner med et ukjent antall pasienter, sier Elstad.

Usikre dødstall

Det største trykket var i de to første månedene, men tvangsevakueringen og brenningen pågikk helt til krigens slutt. Hammerfest med det nye og flotte sykehuset ble tvangsevakuert tidlig i november og brent i mars, og på Skjervøy i Nord-Troms ble det brent i etapper, helt til begynnelsen av mai 1945. Raseringen stanset ved Lyngen.

Historikeren Arvid Petterson har funnet at mer enn 300 personer døde etter oktober 1944 som følge av krigshandlingene i Finnmark og Nord-Troms. Han oppgir rundt 90 personer som døde som tvangsevakuerte frem til freden, men gjør ikke krav på å ha komplette opplysninger. Dette er fremdeles ufullstendig kartlagt.

- Det er vanskelig å si hvem som døde som direkte følge av tvangsevakueringen, når så mange var syke fra før. Jeg er med i et prosjekt der vi skal gå gjennom alle dødsmeldingene, men arbeidet er utsatt på grunn av koronaen, si

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt