AddToAny

Flertall på Stortinget for å innføre skolepenger

Kun Rødt og Venstre sier nei til en lovendring som gjør det mulig for regjeringen å kreve studieavgift for studenter fra land utenfor EU og Sveits.
Saken blir oppdatert.

Regjeringen har møtt mye motstand etter at de i fjor høst foreslo å innføre studieavgift for studenter fra land utenfor EU og Sveits.

Gjennom budsjettavtalen med SV fikk regjeringen flertall for forslaget, til tross for at SV er sterkt imot innføringen. Det må imidlertid også til en endring i universitets- og høgskoleloven. I dag har Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget levert sin innstilling: Det blir innføring av skolepenger for studenter fra land utenfor EU og Sveits. Regjeringspartiene har fått med seg Høyre og Fremskrittspartiet på å innføre skolepenger, opplyser stortingsrepresentant for Sp, Marit Knutsdatter Strand.

- Sps syn er at dette i all hovedsak ble vedtatt gjennom statsbudsjettet for inneværende år. Nå kommer det endelige lovvedtaket, sier Strand.

- Vi jobber for stipender for land vi mener har behov for det, mens studenter fra USA og Storbritannia gjerne må bidra til å betale avgift for å støtte opp om det norske utdanningssystemet.

- Hvilke land er aktuelle for å motta stipend?

- Det er et spørsmål som er oppe til vurdering. Noe av poenget er at studenter fra utviklingsland som studerer i land som Norge, reiser hjem og bidrar til utvikling i sitt land, sier Strand, som forteller at utenriksministeren og utviklingsministeren skal delta i arbeidet.

Saken skal opp i Stortinget 9. juni.

- Andre må svare for utsettelsen

Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget skulle etter planen behandle forslaget i mai, men klarte ikke å bli ferdig innen fristen og ba om utsettelse til 6. juni.

- Andre må svare for utsettelsen, men Sp opplever ikke at den har tilført noe nytt.

Lovendringen kan føre til langt færre internasjonale studenter i Norge. Så langt har kun 14 internasjonale studenter takket ja til å studere ved Universitetet i Stavanger. I fjor var tallet 350.

- Det er dramatisk, så må vi se det i lys av verdenssituasjonen. Vi følger situasjonen tett og håper at dette blir positivt og innbringende for institusjonene, og at de får fylt opp studieplassene med norske studenter.

Mener gratisprinsippet står ved lag

- Går dere vekk fra gratisprinsippet?

- Vi mener det står ved lag. Det er et faktum at Norge går inn for studieavgift på samme måte som Sverige og andre land før oss. Det er et tegn i tiden. Vi må rekruttere på bakgrunn av kvalitet og interesse, sier hun.

- Hvis konsekvensen blir færre internasjonale studenter Norge - hva tenker du om det?

- Jeg tror du har rett i det. Så er spørsmålet hvordan vi klarer å løse det på sikt etter pandemi og krig i Europa. Det er mange ting som har forandret seg. Vi lever ikke i et vakuum, sier Strand.

Image-text:

I dag har Utdannings- og forskningskomiteen i Stortinget levert sin innstilling om innføring av skolepenger for internasjonale studenter. - Sps syn er at dette i all hovedsak ble vedtatt gjennom statsbudsjettet for inneværende år. Nå kommer det endelige lovvedtaket, sier Marit Knutsdatter Strand i Senterpartiet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Forskerforum 10.06.2024
Nav dyttar ofte folk mot digitale kanalar, sjølv når det er openbert at dei ikkje greier å bruke dei. Det seier forskar Sara Hofmann, som heller kaldt vatn i blodet på teknologioptimistane.
Forskerforum 10.06.2024
Forskerforum 10.06.2024
Skadelig påvirkning på nett utøves av både fremmede stater og rent kommersielle aktører. Det er et kaos, sier Eskil Grendahl Sivertsen.
Forskerforum 10.06.2024
Å tenke høyt sammen med en håndverker mens hånden stryker over stålplatene på et gammelt skipsskrog, det er forskning for Håkon Sandåker.
Forskerforum 10.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt