Små studier tyder på at vegetarianere kan ha en annen risiko for sykdom enn andre. Men store studier har manglet, fordi det har vært vanskelig å rekruttere nok vegetarianere.
Men nå viser en stor studie fra Storbritannia klare forskjeller i sykdomsrisiko mellom vegetarianere, kjøttspisere og fiskespisere. Den er publisert i tidsskriftet BMJ.
- Dette en svært interessant, stor epidemiologisk studie av høy kvalitet, kommenterer leder av Nasjonalt råd for ernæring Jøran Hjelmesæth, til forskning.no.
50 000 deltakere fulgt i 18 år
Studien startet med 48 200 deltakere i 1993, som ikke hadde hatt hjertesykdom eller tilfeller av hjerneslag fra før. De ble delt inn i tre grupper ut fra hva de spiste. Deltakerne var minst 20 år da studien startet.
De som spiste kjøtt havnet i gruppen av kjøttspisere, uansett om de i tillegg spiste fisk, meieriprodukter eller egg. Fiskespisere spiste fisk, men ikke noe kjøtt. D