AddToAny

Fire mednat-menn om hvorfor gruppen dominerer på rektornivå

Fire mednat-menn om hvorfor gruppen dominerer på rektornivå
Hvorfor har rektorvervet på UiO blitt en posisjon nesten utelukkende for menn fra medisin og matnat? Profilerte mednat-menn har flere forklaringer.
I 16 av de 20 siste årene har UiOs rektor vært en mann fra medisin eller matnat. Den skjeve rekrutteringen til toppvervet blir møtt med skepsis i humsam-miljøet, skrev Uniforum sist uke.

Men hva tenker representanter for gruppen «menn fra mednat» om situasjonen? Uniforum har spurt et knippe av dem.

- Vi har hatt dyktige rektorer fra humsam

Nils Chr. Stenseth, professor i biologi og tidligere leder for Senter for økologisk og evolusjonær syntese (CEES), snuste selv på mulighetene for å bli rektorkandidat i 2017. Men han lot det være, blant annet fordi han fryktet UiOs velgere ville finne ham for ekstrem og elitistisk.

- Hvorfor har UiOs rektor kommet fra medisin eller matnat i 16 av de siste 20 årene?

- Det har mye å gjøre med at matnat er stort og medisin er stort, altså at stemmekretsen er større. Dermed er kandidatene derfra bedre kjent blant flere stemmeberettigete, sier Stenseth.

- Er det bare derfor?

- Det er vanskelig å si. Vi har jo hatt dyktige rektorer fra humsam-området tidligere. Men størrelsen på stemmekretsen betyr nok mye.

Biologen synes ikke nødvendigvis det er greit at det har blitt slik. Og kanskje burde UiO vurdere mekanismer for å sikre bredden på rektornivå, foreslår han.

- Som preses i Vitenskapsakademiet lærte jeg meg verdien av bredde på en helt annet måte enn jeg hadde gjort tidligere, forteller biologen og fortsetter:

- En av de fine tingene med Universitetet i Oslo, er at det er så stort og favner så bredt. Vi har dyktige folk i hele bredden og det er viktig at vi framstår som ett universitet, ikke bare mange fakulteter.

- Viktig med mekanismer som sikrer bredde

Da Stenseth var preses i Vitenskapsakademiet var ordningen at preses og visepreses skulle komme fra ulike fagtradisjoner, forteller han. Så satt de ett år om gangen.

- Sett vekk fra at det var uheldig for kontinuiteten å skifte preses hvert år, var det en god mekanisme. Og jeg tror det er viktig at også universitetet har mekanismer som sikrer bredde i ledelsen. Det gjøres allerede via prorektor og viserektorer, men kanskje burde det også gjøres på rektornivå, sier Stenseth.

- Har mednat-do

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt