AddToAny

Fem ting jeg tror på i angstbehandling

Fem ting jeg tror på i angstbehandling
Å bli kjent med angsten på nye måter lar deg styre mot et liv hvor du selv står ved roret, skriver Liss Anda.
Forfatterinfo

Liss Anda

Liss Anda er psykolog ved Helsehuset i Stavanger kommune. Hun har skrevet boka Som om jeg ikke var redd: Verktøykasse for angstbehandling (Gyldendal).

«Angst er utrolig vanlig.» Det er noe av det første jeg forteller de som ber om hjelp til å mestre angstplager. Angst er noe av det vi møter aller oftest i den kommunale psykologtjenesten.

Men til tross for angstens hyppighet blir jeg stadig overrasket i dette arbeidet. Folk får til utrolig mye i sitt arbeid med å ta livet tilbake fra frykten for ubehaget.

Her er fem ting jeg med hånden på hjertet kan si til pasientene våre. Ofte er det best at de får erfare disse tingene selv, men jeg tror det er nyttig for oss terapeuter å ha dem i mente.

1. Selv alvorlig angst lar seg rokke ved over ganske kort tid

På Helsehuset Stavanger, hvor jeg jobber som psykolog, tilbyr vi et ni ukers gruppekurs i angstmestring. Det går altså over ganske kort tid. Likevel har vi sett mennesker som knapt har vært ute av sin egen bolig på 10 år og som plutselig jogger tur, blir venn med naboen og begynner på skole.

De hadde kanskje tidligere vært til behandling i spesialisthelsetjenesten, men droppet ut. Enkelte av de med så langvarig angst, har kanskje st

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Det hevdes tidvis at psykiatrien sykeliggjør normale fenomener. Jo, sikkert, til en viss grad. Men vi ser også det motsatte, at sykelige kroppspraksiser normaliseres, skriver Finn Skårderud, Bente Sommerfeldt og Paul Robinson i boken «Sult».
Psykologisk.no 27.09.2020
Det er den følelsesmessige betydningen, ikke hvor objektivt farlig traumehendelsen var, som er avgjørende for hvordan vi opplever traumet, forklarer psykolog Zemir Popovac i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 27.09.2020
To måneder etter at Psykologisk.no ble relansert som psykologisk dagsavis, ønsker redaksjonen Vera Thorvarsdottir velkommen i full stilling som markedsansvarlig.
Psykologisk.no 25.09.2020
At foreldrene går fra hverandre, kan ramme både skolekarakterer og helsen til norske skoleelever. Men de fleste tenåringsbarn klarer seg bra etter foreldres skilsmisse.
Psykologisk.no 25.09.2020
- Veldig ofte er gamle følelser og sår det vi har minst lyst til å kjenne på. Og vi gjør veldig mye for å slippe unna dem, sier psykolog Anne Hilde Vassbø Hagen i denne episoden av podkasten Pia og psyken.
Psykologisk.no 20.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt