AddToAny

Fanget i forfall

Fanget i forfall
Mangelfull tilgjengelighet og tydelig forfall preger omsorgsboliger som Larvik kommune tildeler funksjonshemmede. Men siden leilighetene er organisert som et borettslag, blir det opp til beboerne selv å sette dem i stand. Det har de ikke råd til.
Alt jeg ønsker, er å kunne vaske meg når jeg føler for det, og lage mat når jeg er sulten. Men i denne leiligheten går ikke det, sier Trude Merethe Sivertsen oppgitt.
Hun viser fram et nedslitt bad med et trangt dusjkabinett der dusjstolen knapt får plass, og som hun ikke kommer seg inn i uten assistanse.
Med amputert høyrebein og lammelser på venstre side har hun svært dårlig balanse og bevegelighet.
Kjøkkenet har lite benkplass. Det finnes en uttrekkbar skjærefjøl, men den kan hun ikke jobbe med når hun bare kan bruke den ene hånda. Og de fastmonterte overskapene er for høyt oppe til at hun rekker opp uten å risikere å falle..
Terskelen i døråpningen til den lille balkongen vitner om at boligen er oppført før de seneste tilgjengelighetskravene i byggteknisk forskrift.
I ti år har Trude Merethe Sivertsen bodd i toromsleiligheten i Bukta borettslag i Stavern. Like lenge har hun kjempet for å få boligen bedre tilrettelagt og satt i stand. Men ingenting har skjedd, forteller hun. Sivertsen hevder også at hun ikke har fått tilgang på kommunal ergoterapi for å få hjelp med å skaffe arbeidsstol på kjøkkenet, eller andre hjelpemidler i boligen.
- Hadde leiligheten vært bedre tilrettelagt, ville jeg vært mye mer selvhjulpen, sier hun.

«Vanskeligstilt på boligmarkedet»
Det er Larvik kommune som har tildelingsrett til de 29 omsorgsboligene i Bukta borettslag. Her kan du få søke om å få bo hvis du oppfyller kommunens egne kriterier om at du har «spesielle behov» og er «vanskeligstilt på boligmarkedet», slik at du ikke selv klarer å skaffe deg en egnet bolig på annen måte.
Blant dem som nevnes i kommunens retningslinjer for tildeling, er «personer som har behov for boliger med særlig tilpasning på grunn av alder, bevegelseseller utviklingshemning».
Bukta ligger i tilknytning til et kommunalt dagsenter i Stavern. Innskuddet er på 370 000 kroner, og den månedlige husleia er på 7300 kroner.
Men i motsetning til et vanlig borettslag er reglene slik at andelen går tilbake til Larvik kommune når en andelseier dør eller flytter ut.

Ikke råd til å pusse opp
Ole Henrik Pettersen er Sivertsens nabo. Han har bodd i Bukta borettslag i to og et halvt år. Han
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

MENINGER: Nøkkelen til et godt liv, er ikke å ha flest følgere på Instagram eller å se ut som en supermodell.
Handikapnytt 05.12.2020
Professor Inger Marie Lid undersøker hvordan universell utforming kan fremme likestilling. Nå er hun tildelt VIDs pris for fremragende forskningsinnsats.
Handikapnytt 04.12.2020
MENINGER: Kampen for rettighetene fortsetter i uforminsket styrke. Kan 2021 bli et vendepunkt? spør Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm i dette innlegget.
Handikapnytt 04.12.2020
- Vi har jobbet lenge med å få på plass grunnfinansieringen. Dette er stort for oss i foreningen Ridderrennet som nå kan satse på videre utvikling.
Handikapnytt 04.12.2020
FNs internasjonale dag for funksjonshemmede burde vært mye mer feiret, av mange flere, mener Aurora Kobernus, leder i foreningen Funkisstudentene.
Handikapnytt 03.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt