AddToAny

Faglig skjønn og omsorg utfordres i koronaens tid

Faglig skjønn og omsorg utfordres i koronaens tid
Koronapandemien har synliggjort hvor viktig det er at sykepleiere har anledning til å utøve faglig skjønn, skriver artikkelforfatterne.
Sykepleieren som står nærmest pasient og pårørende erfarer dilemmaet mellom å ivareta den enkelte på en omsorgsfull måte på den ene siden, og forvalte konsekvenser av faglige krav, ressursmessige rammer og retningslinjer på den andre siden.

Faglig skjønn er det som skaper kloke vurderinger og handlinger i møte med de komplekse virkeligheter som den lidende pasienten og de pårørende er i.

Koronapandemien har synliggjort hvilke konsekvenser det kan ha når omsorg og skjønn utfordres i konkrete og uventede situasjoner.

Å lindre menneskets lidelse

Hvordan kan sykepleiere få rom til både å følge standardiserte praksiser og bruke sitt faglige skjønn i møte med den lidende pasienten? Medlidenhet og barmhjertighet er forutsetninger for å kunne romme og lindre menneskets lidelse. Medlidenhet er å bli berørt av den andres lidelse, for så å handle slik en ser er nødvendig i den konkrete situasjonen. Dette krever vilje, intellekt, personlighet, følelser, vurdering og innsikt (1).

Noe av det virksomme i sykepleien er vårt menneskesyn, både som institusjon og som enkeltindivid. Ut fra et holistisk menneskesyn, hvor mennesket er en enhet av kropp, sjel og ånd, kan mennesket bli møtt i sin lidelse. Da kan pasienten få komme frem med sin uro, og verdigheten styrkes når vedkommende får være den han er (2).

Når sykepl

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Sykepleier Ann Kristin Vanem tok ekstravakter ved Metodisthjemmet i Bergen da sykehjemmet ble rammet av korona og hun selv ble smittet.
Sykepleien 18.01.2021
165 sykepleiere som har fått ekstra nattkompensasjon på opptil 50 000 kroner i året, står i fare for å miste tillegget. Det er usikkert hvem som får beholde og hvem som må gi slipp på de ekstra kronene.
Sykepleien 18.01.2021
En ny doktorgrad ser nærmere på nytten av et klinisk tilbakemeldingssystem for pasienter som har gjennomgått fedmekirurgi.
Sykepleien 18.01.2021
Åsgeir Almvik er for tiden Norges eneste mannlige jordmorstudent.
Sykepleien 17.01.2021
En satsing på simuleringsbasert undervisning i sykepleie- og jordmorutdanningen i Malawi og Tanzania er et av flere sykepleierelaterte prosjekter som har sluppet gjennom nåløyet til Norads Norhed II-program.
Sykepleien 17.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt