AddToAny

Følg med på skadegjørerne!

Følg med på skadegjørerne!
Tørt og varmt vær gir nedbørsunderskudd i noen regioner. Det er utfordringer med tørkestress, insekter og sopp. Utviklinga går veldig fort.

Veksttorget 2020 er et samarbeid mellom Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og Bondebladet. Hver uke rapporterer NLR-rådgivere om vær og vekst landet rundt i Bondebladet og på nlr.no.

Trøndelag: Nedbørunderskudd

Det meste av førsteslåtten er tatt. Varmt og tørt vær har ført til tynne enger og lave grasavlinger. Utviklingen gikk veldig raskt i graset. Mye av husdyrgjødsla er kjørt ut på kveld- og nattestid.

Utviklingen hos kornet går fort, og noe har begynt å skyte. Med nedbørunderskudd er det tydelig tegn på tørkestressede kornplanter. Insektene har det godt. Det er mye lus, næringsstikk og egglegging av minérflue. Svertesopper går inn i minéringsgangene i bladene.

Utviklingen i grønnsaker har gått fort i varmen, og den kalde våren er tatt igjen utviklingsmessig. Det er krevende å få ut nok vann. Kapasiteten på vanningsanleggene er en begrensning. Det er noe sverming av kålmøll. De første potetene og jordbærene er klare til trønderske ganer, og tidliggrønnsakene er i butikk.

En ordentlig rotbløyte ville ha gitt folk og fe en pustepause.

Truls Olve T. Hansen, NLR Trøndelag

Fjellregionen: Reparasjon av overvintringskader

Grashøstinga er i full gang. Det tørre været gjør at det fort kan bli for mye fortørking. Kanskje vil det lønne seg å slå mindre areal av gangen? Det er i alle fall gode muligheter for å slå og presse/kjøre inn samme dag. Sør for Tynset er mange ferdige med førsteslåtten, og nordover er enkelte i gang, mens andre drøyer litt. På grunn av varmen har det vært en voldsom rask utvikling på timoteien.

Det har vært mye dårlig overvintring, særlig på ung eng, noe som gjør avlingsnivået veldig variabelt. Det er nok de nordligste områdene (Tolga, Os og Røros) som har vært hardest rammet. Fortsatt driver mange og reparerer overvintringsskader, enten med resåing eller full fornying. Vi har ikke oversikt over hvor vellykket reparasjonssåinga b

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Færre opplever god lønnsomhet. Mange sliter med å investere. Arealet i drift har gått kraftig ned i enkelte områder.
Bondebladet 18.05.2021
For å stanse spekulasjoner har Bondelaget gått ut offentlig med hele sitt krav i jordbruksoppgjøret.
Bondebladet 18.05.2021
Bøndene viste ryggen til tilbudet fra Olaug Bollestad i jordbruksoppgjøret. Hva blir konsekvensen for KrF?
Bondebladet 18.05.2021
Nye tall viser en betydelig økning også i første kvartal i 2021 - av melk, ost, yoghurt, rømme og fløte. Sistnevnte produkt øker aller mest med 8,3 prosent per person.
Bondebladet 18.05.2021
Sist uke markerte markerte jordbruket en klar misnøye med regjeringas tilbud i oppgjøret. Her har vi samlet noen bilder fra aksjoner rundt i landet.
Bondebladet 16.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt