AddToAny

Eventyret om de tre fritenkerne Bruse, som dro på internett for å gjøre seg kloke, men endte opp med å tro at jødene står bak alt som er dumt

Eventyret om de tre fritenkerne Bruse, som dro på internett for å gjøre seg kloke, men endte opp med å tro at jødene står bak alt som er dumt
Bevisste Beate, Islamkritiske Ivar og Radikale Tor og Tora la alle ut på reise på internett. De startet på svært ulike steder og valgte svært ulike veier. Men alle endte de på samme sted.
Som så mange som har dratt ut på reise med mer eventyrlyst enn kritisk sans.

Det spesielle med antisemittisme er at det er en så fleksibel fordom. Rasisme mot afrikanere er temmelig konstant: Afrikanere er late, dumme, primitive og så videre. Jøden skifter derimot ham og blir det du hater.

Jøden kan være den gammeltestamentlige mørkemannen som driver med primitive ritualer, eller han er modernisten som vil erstatte religion med sjelløs vitenskap og materialisme. Er du konservativ kan jøden være kommunisten, er du kommunist kan jøden være kapitalisten.

Det finnes flere veier til den antisemittiske setra. Derfor har antisemittismen appell til folk med de forskjelligste bakgrunner. Men det er tre veier jeg har sett folk velge oftere enn andre, og det er disse tre radikaliseringsveiene jeg skal snakke om her.

Jeg er ikke forsker, jeg er mer en betuttet observatør. Og etter et par tiår på nettet har jeg sett en god del radikalisering, og lagt merke til hvor ofte en sterk interesse for det man kan kalle «jødespørsmålet» er en viktig del av det. Og siden jeg mangler forsknings-cred tenkte jeg å gjøre det i en litt annerledes form: eventyrets.

Eventyret er basert på et foredrag jeg hadde æren av å holde på Kulturhuset i Oslo i fjor, på en Krystallnatt-markering i regi av Antirasistisk Senter, Det Mosaiske Trossamfund og Nationaltheateret.

Bevisste Beate

Som så mange eventyrstunder, skal denne begynne med en ekte prinsesse.

Bevisste Beate bor ikke i et land langt, langt borte - eller for lenge siden. Hun lever her og nå, og følger med i tiden. Derfor er hun tilhenger av en naturlig livsstil.

Beate spiser ubearbeidet, grønn mat og foretrekker alternativterapier fremfor kjemiske medisiner pushet av menn i hvite frakker. Som det fremgår er Beate selvfølgelig feminist. Hun er også svært spirituell og svermer for østlig mystikk.

Har du sett dama på Instagram som gjør yoga på stranden i soloppgangen? Da er det nok Bevisste Beate du har sett.

Når man er så bevisst som Beate, stiller man spørsmål. Som for eksempel hvorfor alternativterapiene og kostholdsregimet hun bruker - som gjør at hun føler seg fantastisk og som er helt uten bivirkninger - ikke er allment anerkjent.

Et annet spørsmål er dette med vaksiner. Av en enda mer bevisst venninne har Beate hørt om en kobling mellom vaksiner og autisme, som legemiddelindustrien har lagt lokk på. Hvordan kan legemiddelindustrien kneble fri forskning? Hvorfor vil de forgifte oss? Hvorfor våkner ikke folk?

Vaksineskepsis

Dermed slår Beate på sin slanke Apple-laptop og går på Google. Der får hun svar på sine troskyldige spørsmål om alternativmedisin, kosthold og vaksiner. På en hel verden av spennende nettsider kan hun lese om skjulte krefter som styrer legemiddelindustrien og mediene.

Et eksempel på den typen nettsted Beate finner, er Nyhetsspeilet. Ved før

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Vi skylder ofrene for Holocaust - og det menneskelige i oss selv - aldri å glemme, men å lære av den dyrekjøpte erfaringen at umenneskeliggjøring av den eller de «andre» i ytterste konsekvens kan ende i barbari og folkemord.
Fri tanke 27.01.2020
Mandag er det 75 år siden sovjetiske soldater nådde Auschwitz. Eva Umlauf var to år gammel, alvorlig syk og en av de yngste fangene som ble befridd.
Fri tanke 23.01.2020
Men ikke hvis forbundet skifter studieforbund. - Et så betydelig tap av tilskudd til opplæring vil kunne bli dramatisk for konfirmasjonstilbudet vårt, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, til Vårt Land i dag.
Fri tanke 23.01.2020
Frihetsteateret lanserer kortfilmene og dialogverktøyet «Hvem vil du være? Grensene mellom positiv og negativ sosial kontroll» torsdag.
Fri tanke 23.01.2020
Vibeke Riiser-Larsen har lest boka «How to Grow a Human» og er både fascinert og forskrekket over hva forfatter Philip Ball skriver om vår tids «biologiske alkymi».
Fri tanke 21.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt