AddToAny

Erland Bakke fikk ikke medhold i PFU - VG går fri

Klaget inn «Strømguiden» for å være skjult reklame. Under dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU) ble manager Erland Bakkes klage mot VG behandlet. Utvalget konkluderte med at VG ikke har brutt god presseskikk med «Strømguiden».
Guiden er en oversikt over de billigste strømselskapene i Norge til enhver tid. Øverst i publiseringen opplyses det om at tjenesten har annonselenker som gir VG inntekter. Klager reagerer på at avisa ikke har merket oversikten som reklame.

Bakke mener VG har brutt god presseskikk på fire av Vær varsom-plakatens punkter:

2.2 om uavhengighet, 2.3 om åpenhet om bakenforliggende forhold, samt 2.6 og 2.7 om skillet mellom journalistikk og reklame.

Redaksjonell tjeneste

- Det er en interessant diskusjon, for den sammenvevingen - at du blander annonser inn i redaksjonelt stoff - er ikke helt uproblematisk, sa utvalgsmedlem Stein Bjøntegård.

I klagen kommer det frem at Bakke mener VG bevisst har kjørt omfattende dekning om høye strømpriser for å skape frykt, for å deretter lede leserne til oversikten hvor VG tjener penger på at publikum bytter strømavtale.

I sitt tilsvar til klagen avviser VG å ha brutt god presseskikk, og opplyser om at «Strømguiden» er en redaksjonell tjeneste med «fullstendig nøytral prisoversikt». At VG kapitaliserer på strømkrisen, som Bakke hevder, beskriver avisa som en drøy påstand:

«Og den er feil. Tjenestene eksisterte lenge før prisene begynte å stige. Det er lang tradisjon for forbrukerveiledning i norske medier», skriver VG i sitt tilsvar.

Etterspør gjennomgang

Under diskusjonen i utvalget var det bred enighet om at «Strømguiden» er presseetisk innenfor.

Likevel var det også bred enighet om at dette er et komplisert landskap. Fra flere av PFU-medlemmene ble det etterspurt en overordnet gjennomgang av lignende saker, om hvor man setter skillet mellom kommersielt og redaksjonelt innhold.

- Vi skal ikke bli så konservative at vi blokkerer muligheten for nye inntektskilder for mediene, sa utvalgsmedlem Asle Toje.

Image-text:

Erland Bakke under PFU-møtet 22. juni, da han fikk behandlet en annen klage mot VG for «kjendismanageren»-sakene.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Ansatte i avisa New York Times gikk ved midnatt amerikansk tid ut i streik. Det er den første store streiken i avisa på mer enn 40 år.
Journalisten 08.12.2022
2022: Et redaksjonelt regnskap og en stor dose selvskryt.
Journalisten 08.12.2022
I ti år har Institutt for journalistikk (IJ) undervist journalister i land der pressefriheten er under press. Sist hos syriske og ukrainske medier.
Journalisten 08.12.2022
Netflix-dokumentaren om prins Harry og hertuginne Meghan er ute, og paret forteller om hat i kongefamilien, korrupsjon i mediene og det de selv har ofret.
Journalisten 08.12.2022
Det ble gjort publiseringer vi aldri ellers hadde gjort, sier Åsa Linderborg om metoo-høsten i Sverige.
Journalisten 08.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt