AddToAny

Erik Frengstad er 14 år, gårdsgutt og frilansjournalist

Erik Frengstad er 14 år, gårdsgutt og frilansjournalist
- Akkurat nå er dette drømmejobben. Erik Frengstad begynner i 10. klasse til høsten, men har allerede over ett års erfaring som frilansjournalist.
Når han ikke er opptatt med ungdomsskolen eller skriver saker for lokalavisen, hjelper Frengstad foreldrene med gårdsarbeid. De bor på Kvikne, ei bygd med rundt 700 innbyggere i Tynset kommune sør i Trøndelag. Når Journalisten ringer er han ute på beite med kyrne.

- Jeg er litt opptatt akkurat nå, kan jeg ringe deg tilbake om et par timer? sier 14-åringen.

Vant pris

Interessen for journalistikk oppsto da Frengstad gikk i 8. klasse. I regi av skolen fikk han tilbud om én dag utplassering i lokalavisen Arbeidets Rett.

Samme år startet han en elevbedrift med to klassekamerater som en del av et skoleprosjekt. De ble enige om å lage en avis som de kalte «Kveknedølen», og vant pris ved Skapende Ungdomsmesse (SUM), en årlig messe for ungdomsbedrifter.

- Helt siden jeg var liten har jeg vært veldig glad i å skrive, og i de siste årene har jeg også vært opptatt av å fremme medieoppmerksomheten i kommunen min, sier han.

- Akkurat nå er journalist drømmejobben. Jeg syns det beste med jobben er å høre historier fra eldre mennesker og ha gode samtaler med intervjuobjektene.

Erik Frengstad

I fjor dekket Frengstad 17. mai-feiringen på Kvikne, og fikk deretter tilbud om frilansjobb i Arbeidets Rett. Tidligere denne uken publiserte avisen en sak om den unge journalisten.

- Arbeidets Rett dekker et veldig stort område, og de trengte noen til å dekke Kvikne, så da ble jeg frilans for dem. Jeg er ekstremt takknemlig for at de gav meg den tilliten til tross for at jeg bare var 13 år gammel da jeg fikk jobben.

- Hvordan er det å jobbe med folk som er mye eldre enn deg?

- Hele redaksjonen tok meg godt imot, og jeg føler at jeg passer godt inn med gruppen selv om jeg er mye yngre enn gjennomsnittsalderen. Redaktøren min Guri Jortveit er ekstremt flink og jeg er så imponert over at hun har brukt ressurser og tid til å lære meg journalistyrket, sier han.

Skal ta traktorlappen

Frengstad dekker for det meste lokale saker i hjembygda si. Han kan sykle til oppdragene på sommeren når avstanden ikke er for stor, men må ellers bli kjørt av foreldrene eller søsknene sine.

Når han ikke er opptatt med ungdomsskolen eller skriver saker for lokalavisen, hjelper Frengstad foreldrene med gårdsarbeid på Kvikne. Her er han i fjøsen med kyrne. Foto: Privat

- Foreldrene mine trives godt med å være med på oppdrag, og er engasjerte i arbeidet mitt. De støtter meg og hjelper meg mye. Det er et trivelig og trygt område, og jeg møter folk jeg har kjent gjennom hele livet når jeg er ute på jobb, sier han.

Det er nesten fire år til Frengstad kan ta bilsertifikat og kjøre selv på jobb. Med én gang han fyller 16 år planlegger han å ta traktor- eller mopedlappen.

- Vi har traktor her på gården, så det blir mer lettvint når jeg faktisk får lov til å kjøre den i bygda, sier han.

Varierte interesser

På fritiden prøver Frengstad å holde seg så oppdatert som mulig på det aktuelle nyhetsbildet, både lokalt, nasjonalt og litt internasjonalt. Han ønsker å lære og hente inspirasjon fra andre journalister.

Selv er han mest interessert i gravesaker, debatter og sportsjournalistikk, men har ikke fått inntrykk av at mange andre ungdommer på hans alder i lokalområdet deler den samme interessen.

- Enkelte skolekamerater er opptatt av miljøsaker og er engasjert i dyrepolitikk, men jeg har inntrykk av at mange unge synes språket i avisene er lite lesbart. De store redaksjonene bør bli flinkere på å treffe yngre lesere og gjøre nyhetene mer tilgjengelig for dem, sier han.

Frengstad forteller om sin generasjon som har vokst opp med mobilen i hånden, og tror generasjonsskiftet vil føre til en mer balansert fordeling av digitale plattformer i mediebransjen.

- Jeg har fått inntrykk av at mange i mediene er redde for at papiravisen kommer til å bli borte. Jeg tror ikke at mediene kommer til å bli fullstendig digitalisert, men min generasjon kan bidra utrolig mye i utviklingen av digitale plattformer. Jeg tror at mediebransjen i større grad vil bli en multimediebransje i fremtiden, med enda større fokus på det visuelle, sier han.

- Er du fortsatt journalist om fem år?

- Akkurat nå er journalist drømmejobben. Jeg syns det beste med jobben er å høre historier fra eldre mennesker og ha gode samtaler med intervjuobjektene. Men det er ikke nødvendigvis slik at jeg ønsker å være journalist resten av livet. Jeg vil ha variasjon, og ønsker å prøve ut ulike ting når jeg blir eldre. Jeg holder alle dørene åpne.

Image-text:

Erik Frengstad er trolig en av Norges yngste frilansjournalister. I over ett år har han skrevet saker for lokalavisen Arbeidets Rett. - Jeg er ekstremt takknemlig for at de gav meg den tilliten, til tross for at jeg bare var 13 år gammel da jeg fikk jobben, sier han.

Foto: Privat

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt