AddToAny

Er du ny i det kommunale rådet for funksjonshemmede? Dette må du vite

De kommunale rådene for personer med nedsatt funksjonsevne har fått en ny lov i ryggen og tilhørende bruksanvisning. Les mer om hvordan du som nytt rådsmedlem etter valget i høst kan gjøre en best mulig jobb de neste fire årene.
Blir den nye skolen som planlegges universelt utformet?

Er turstien som anlegges tilgjengelig for alle?

Fungerer helsetjenestene slik de skal?

Slike saker skal kommunale- og fylkeskommunale råd ha ment noe om før politikerne beslutter.

Gode råd trenger ikke være dyre. I disse dager starter kvinner og menn arbeidet sitt i råd for personer med funksjonsnedsettelser i kommune og fylke for neste fireårsperiode.

De er foreslått, valgt og går til oppgaven med ett mål for øye: Å bidra til at rettighetene til innbyggere med funksjonsnedsettelse blir ivaretatt og at løsningene i sakene politikerne behandler blir til funksjonshemmedes beste.

Grunnleggende betydning

Rådet for personer med funksjonsnedsettelse er et rådgivende organ i kommuner og fylkeskommuner.

Det skal komme med innspill til saker som skal behandles, slik at synspunktene og behovene til personer med funksjonsnedsettelse blir synliggjort og er del av saken før politikerne fatter sine endelige vedtak. Rådets anbefalinger vil være en del av beslutningsgrunnlaget.

Kommunene får stadig flere oppgaver. Dermed blir også rådene viktigere.

Så viktig er rådenes arbeid at Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) beskriver det slik i en ny og aktuell veileder: «Medvirkning fra rådene er grunnleggende for å kunne realisere regjeringens strategi for likestilling av mennesker med funksjonsnedsettelse for perioden 2020-2030.»

Rådene er et viktig likestillingsverktøy.

- Rådene er et viktig likestillingsverktøy, sier Anna Bjørshol, avdelingsdirektør i Likestilling og universell utforming i Bufdir.

Da betyr det svært mye hvordan rådene fungerer. Så hvordan sikre gode råd - i dobbel forstand?

Bruksanvisning

Tre ting er nytt i høst: en ny lovforankring, en forskrift og den nevnte veilederen.

Dette er et kommunalt og fylkeskommunalt kinderegg hvis de tre elementene bidrar til bedre vilkårene for rådsarbeidet.

Veilederen finner du ved å klikke her (ekstern lenke).

Fra det øyeblikket kommunestyrene og fylkestingene konstituerer seg i år, er rådene lovfestet og regulert i kommuneloven. Kommunens og fylkets forpliktelser kommer i tillegg fram i en forskrift om medvirkningsordninger. Forskriften utdypes i veilederen som Bufdir har utarbeidet.

Veilederen er en bruksanvisning for råd og rådsmedlemmer, for kommune, fylkeskommune samt for rådssekretærene, som har en viktig funksjon for at rådene skal fungere. I tillegg er den for organisasjoner og politikere. Den forteller noe om hva rådet er, hvordan man oppretter det, om roller, arbeidsoppgaver, rettigheter, hvordan man jobber og mye mer.

- Er dette en erkjennelse av at rådene ikke har fungert optimalt?

- Vårt inntrykk er at det er variasjoner i hvordan rådene fungerer. Kanskje er det en forskjell mellom små og store kommuner, svarer Bjørshol og viser til en kartlegging Bufdir gjorde i 2016. Der kom det fram at 21 prosent av råd i små kommuner ikke har et eget mandat (reglement), mens dette er tilfelle kun for seks prosent av store kommuner.

Seks viktige punkter

Det er kommunestyret og fylkestinget som fastsetter reglement og budsjett for saksbehandlingen i folkevalg

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt