Elisabeth Strøm, Kjøkkenskriveren
Tall fra Helsedirektoratet fastslår at over 60 prosent av beboere på sykehjem i Oslo er underernært, eller står i fare for å bli det. Til sammenligning var andelen 46 prosent i 2016. Tallet har altså økt, skrev blant annet Aftenposten i høst. Veien blir da kort til å sette spørsmålstegn ved selve maten, noe flere av de politiske partiene også har gjort. Fremskrittspartiet har for eksempel gitt uttrykk for at det haster med å innføre tiltak for å bedre sykehjemsmaten.
En skrøpelig gruppe
Under høringen var en rekke aktører innen eldreomsorgen invitert for å legge fram sitt syn på hva som må til for å bedre ernæringen for eldre i Oslo. Først ut var Torgeir Brun Wyller, professor i geriatri, som snakket om hva som skjer i kroppen når man blir gammel. Han poengterte at sykehjem har blitt en arena for lindrende omsorg for mennesker som er på slutten av livet.
- Tilstrekkelig pleie og velsmakende mat er viktig, men fordi mange sykehjemsbeboere blir tynne betyr ikke det at de ikke får mat og sulter, sa Wyller, og viste til at 84 prosent av pasienter på sykehjem har demens. Halvparten av disse har så alvorlig demens at det i seg selv fører til vekttap.
Kols, kreft, hjertesvikt og andre kroniske sykdommer kan også føre til vekttap. Enten som en direkte følge av sykdommen, eller på grunn av medisinene og behandlingen. Dette fordi de kan ha bivirkninger som irriterer spiserøret, går ut over tennene, gir munntørrhet eller kvalme.
Guro Berge Smedshaug, seniorråd