AddToAny

Endret synet på eldrematen etter høring

Bare få dager etter at Oslo kommune mottok «Leve hele livet»-prisen, inviterte helse- og sosialutvalget i kommunen til en åpen høring.
Rapporten om at Oslo har den høyeste forekomsten av underernæring blant eldre på sykeheim i landet, var bakgrunnen for høringen.

Elisabeth Strøm, Kjøkkenskriveren

Tall fra Helsedirektoratet fastslår at over 60 prosent av beboere på sykehjem i Oslo er underernært, eller står i fare for å bli det. Til sammenligning var andelen 46 prosent i 2016. Tallet har altså økt, skrev blant annet Aftenposten i høst. Veien blir da kort til å sette spørsmålstegn ved selve maten, noe flere av de politiske partiene også har gjort. Fremskrittspartiet har for eksempel gitt uttrykk for at det haster med å innføre tiltak for å bedre sykehjemsmaten.

En skrøpelig gruppe

Under høringen var en rekke aktører innen eldreomsorgen invitert for å legge fram sitt syn på hva som må til for å bedre ernæringen for eldre i Oslo. Først ut var Torgeir Brun Wyller, professor i geriatri, som snakket om hva som skjer i kroppen når man blir gammel. Han poengterte at sykehjem har blitt en arena for lindrende omsorg for mennesker som er på slutten av livet.

- Tilstrekkelig pleie og velsmakende mat er viktig, men fordi mange sykehjemsbeboere blir tynne betyr ikke det at de ikke får mat og sulter, sa Wyller, og viste til at 84 prosent av pasienter på sykehjem har demens. Halvparten av disse har så alvorlig demens at det i seg selv fører til vekttap.

Kols, kreft, hjertesvikt og andre kroniske sykdommer kan også føre til vekttap. Enten som en direkte følge av sykdommen, eller på grunn av medisinene og behandlingen. Dette fordi de kan ha bivirkninger som irriterer spiserøret, går ut over tennene, gir munntørrhet eller kvalme.

Guro Berge Smedshaug, seniorråd

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Valgkomiteen har hatt som mål å sette sammen et landsstyre som tar hensyn til både kjønn, alder, geografi, ansettelsesforhold og balansen mellom gamle travere og nye koster. Det er opp til landsmøtet i Kost- og ernæringsforbundet å avgjøre om komiteen har klart det.
Kjøkkenskriveren 11.04.2022
Innen 2030 skal matsvinnet i Norge halveres. For å få til det trengs økt innsats i alle ledd. Nå inngår programvareselskapet Total-Ctrl og IT-selskapet Atea et samarbeid for å styrke og sikre sporbarhet og kutte matsvinn gjennom ny teknologi.
Kjøkkenskriveren 11.04.2022
Kjøkkenskriveren 11.04.2022
Myk, men sunn mat kan hjelpe mennesker som har problemer med å tygge eller svelge, til et balansert og næringsrikt kosthold.
Kjøkkenskriveren 11.04.2022
Sandwich, Sjokokirsj og Rom Rosin er smaker som dukker opp som kuleis.
Kjøkkenskriveren 11.04.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt