AddToAny

ENDELIG LYKTES DET

Anne Bakke Handeland hadde sendt inn mange prøver av seminoksekandidater før det endelig ble full klaff og avlsstatuett med 12172 Dynjo.Anne Bakke Handeland og Frode Handeland kjøpte gården for Dyngjo på det åpne markedet for 29 år siden. Nytt fjøs ble bygd i 2007, og i det senere har arealgrunnlaget blitt styrket med kjøp av to nabogårder. Nå kan det spres husdyrgjødsel på 200 dekar med slanger. Anne jobber i full stilling som semintekniker, og Frode etterlater ingen tvil om at det er hun som er avlssjefen i besetningen.

Oppe på 52 i avlsverdi
Anne forteller at før hun hadde fått brev om det oppdaget hun tilfeldigvis inne på kukontrollsidene at oksekalven var kjøpt av Geno. Etter mange forsøk uten resultat var det spennende at en oksekalv endelig skulle ta turen til testingsstasjonen i Øyer. 12172 Dynjo var helt oppe i 52 i avlsverdi, men Anne var selvsagt spent på om det var andre okser som kunne matche dette. Oksen kom ut i dunkene i oktober, og da året var omme var det klart at det ikke var noen andre NRF-okser vedtatt brukt i 2021 som hadde like høy avlsverdi som Dynjo.

Svært avlsinteressert
Anne er svært avlsinteressert og tar GS-prøver av alle kvigekalver. Hun har også fått GS-testet en god del kyr. Hun var litt nysgjerrig på om GS-svaret stemte med hennes egen vurdering av kua, og det synes hun stort sett det har gjort.
Geno avlsplan brukes aktivt, men Anne sier hun ikke alltid er enig i oksevalgene som kommer opp. Hun er opptatt av å finne okser som kan utligne kuas svake egenskaper. Når hun velger andre okser det avlsplanprogrammet foreslår er hun nøye med å sjekke slektskap.

Mor til statuettvinneren lever i beste velgående på fjøset (se bilde). Det er ei høyreist ku med litt baktungt jur, men ei ku som fungerer greit. I år har hun kalvet med en kvigekalv som det er sendt inn GS-prøve av. I fjor fikk hun e
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Managementet vårt gir 25 prosent sommarmjølk på slutten av laktasjonen.
BUSKAP 24.06.2022
Registrer, evaluerer, konkretiserer og gjør en endring. I Buskap nr. 3 i 2022 snakket Buskap med Magne Idland i Gjesdal kommune, som deltar i Grovfôrprogrammet.
BUSKAP 22.06.2022
I beitesesongen er det mer utfordrende å fange brunsten på kvigene og få de inseminert til riktig tid. Med aktivitetsmåling kan du imidlertid gå beitesommeren lyst i møte. Kanskje får du også produsert mer sommermjølk til neste år?
BUSKAP 15.06.2022
Anne Bakke Handeland hadde sendt inn mange prøver av seminokse-kandidater før det endelig ble full klaff og avlsstatuett med 12172 Dynjo.
BUSKAP 10.06.2022
Avlsteori kan høres litt tørt og kjedelig ut, men det er fornuftig å ha litt grunnleggende kunnskap og forståelse innen avl dersom du ønsker å sikre at besetningen din oppnår god avlsframgang på de egenskapene du vil forbedre.
BUSKAP 08.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt