AddToAny

En av ti elever på videregående har spiseforstyrrelser

Antall elever på videregående som lider av en spiseforstyrrelse, har skutt i været, viser en fersk studie. Tallene overrasker ikke helsesykepleierleder Ann Karin Swang.
- Dette så vi allerede etter høstferien i 2020, og meldte det inn til helsemyndighetene, sier leder for helsesykepleierne Ann Karin Swang om de nye tallene som viser dramatisk økning i unge med spiseforstyrrelser.

Den ferske undersøkelsen ble utført mellom november 2020 og mai 2021. Over 1500 ungdommer på seks videregående skoler i Oslo, Viken, Vestfold og Telemark og Rogaland svarte på et spørreskjema. I tillegg ble 99 personer intervjuet.

Hver tiende elev bland de undersøkte lider altså av spiseforstyrrelser, men ser man på tallene for kun jentene, viser de at hele 16 prosent av jentene lider av sykdommen.

En av tre jenter i alderen 16-19 år på videregående opplever i tillegg store problemer når det gjelder mat, kropp og spising, skriver Aftenposten, som omtalte undersøkelsen først.

En av fem i risikosonen

I studien kommer det frem at en av fem er i risikosonen for å bli syke. I en skoleklasse med 30 elever på videregående vil altså seks elever være i en risikogruppe. Tre vil ha utviklet en spiseforstyrrelse.

Seniorforsker Camilla Lindvall Dahlgren på Regional seksjon for spiseforstyrrelser (RASP) ved Oslo universitetssykehus har ledet undersøkelsen.

- Vår studie viser at spiseforstyrrelser ikke er uvanlig lenger, tvert imot. Tallene er urovekkende høye, sier Dahlgren til Aftenposten.

Hun påpeker at forekomsten av anoreksi er sju ganger høyere nå enn for drøyt 20 år siden.

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Behovet for pleie- og omsorgstjenester i hjemmetjenesten i fremtiden knyttes ofte til eldrebølgen. En ny rapport viser at det er pasienter under 50 år som øker mest.
Sykepleien 30.09.2022
Helsedirektoratet vil at sikkerheten for helsepersonell på akuttmottak skal økes. Politi og vektere kan brukes oftere.
Sykepleien 30.09.2022
- Jeg går ikke med på tanken om at man øker rekrutteringen ved å senke krav og kompetanse. Det jo er ikke antall søkere til sykepleierutdanningene som er problemet, skriver Bente H. Pedersen.
Sykepleien 29.09.2022
Helsedirektoratet har oppdatert de nasjonale faglige rådene for å samstemme og gjennomgå legemidler.
Sykepleien 29.09.2022
- Den mest hensiktsmessige løsningen er ikke å redusere kravene til sykepleierutdanningen. Vi har allerede etablerte utdanningsløp på ulike nivå. Det som må vektlegges, er korrekt oppgavedeling, skriver innleggsforfatteren.
Sykepleien 29.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt