AddToAny

Elegant turbåt med kurs for fremtiden

Nye Sweden Yachts 45 er en rask og elegant turseilbåt. Verftet har sett fremtiden i øynene og utstyrt den med en selvslående fokk. I USA er båten kåret til Årets Båt, og prøveseiler Henrik Hansen kom begeistret tilbake.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjenglig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 19 år til bake og funnet en test av Beneteau Sweden Yachts 45. Testen var publisert i nummer 2-2000.

Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.

Nå klarer du deg selv, eller? Med disse ordene krøp mannskapet på to godt i ly av den store sprayhooden da regnet begynte å sile ned. Og faktisk så kunne jeg det; seile den 45 fot lange båten alene - uten problemer. Den er intet mindre enn en super båt til turseiling.

Vinden blåste beskjedne 3-5 m/sek, men også med friskere vind ville jeg kunne håndtere båten alene. Båten har selvslående rullefokk; og etter min mening er nettopp dette fremtiden for turbåter.

Da kan man glemme alt om store genuaer som er tunge og svetteutviklende å hale inn. Med den høye, selvslående fokka og et lettdrevent skrog som Sweden Yachts 45 har, kan alle krysse seg frem i smale sund. Denne settingen gir herlig lett og elementær seilglede; og man slipper å ty til jerngenuaens ubønnhørlige dunking mer enn når det er som aller mest nødvendig.

- Gi seilerne gleden av å ha fått bidevinden tilbake, kunne mottoet ha vært. Ja, selv den ensomme rorvakten i silregnet kunne ikke frastjele meg seilgleden. Et stort og høyt storseil er lettere å ha med å gjøre enn en rullegenua, ikke minst om man har elektrisk drevne skjøt- og fallvinsjer, samt moderne lazy-jacks eller især en rullebom på større båter enn Sweden Yachts 45. I frisk vind gir et revet storseil bedre seilas enn en delvis innrullet genua.

Lettdrevet skrog

- Ja, men båten blir da altfor langsom på romskjøts seilas. Det er en typisk innvending mot å droppe genuaen. Men den holder ikke vann. Sweden Yachts 45 har et stort storseil på 62 m2 med et utbygd akterlik, og med en kurs på 16o grader, gikk vi 4,4 knop i 5 m/sek vind. Det er ganske bra. Vil man raskere frem på en romskjøts seilas, kan man alternativt sette en gennaker eller en rullegennaker når vinden er lett. Fartsmessig har Sweden Yachts 45 det best på en skarp slør, da logget vi i nærheten av 8 knop i et lite vindkast.

Vinden var meget ujevn, og derfor klarte vi ikke å finne en eksakt kryssvinkel

Les mer

Flere saker fra SEILmagasinet

Vi kommer med daglige oppdateringer med resultater og kommentarer
SEILmagasinet 23.07.2021
I løpet av fem døgn i sjøen var skrogbunnen full av små rur og tegn av stillehavsøsters.
SEILmagasinet 23.07.2021
X-41 får testens toppkarakter for seilegenskaper, men den nye entypebåten fra X-Yachts er trang under dekk.
SEILmagasinet 22.07.2021
Ultim 32/23 trimarananen «Maxi Edmond De Rothschild» på trening sammen med kitere utenfor den franske vestkysten.
SEILmagasinet 21.07.2021
Form og farge gjør at du snur deg etter nye RM 1180. Båten ble hentet til Stavanger fra fra Frankrike i mai.
SEILmagasinet 19.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt