AddToAny

Eksterne kandidater uteblir fra dekanvalg på UiO

Eksterne kandidater uteblir fra dekanvalg på UiO
Fire år etter at UiO åpnet for eksterne dekankandidater, er det ikke dukket opp en eneste. Forklaringen kan være en annen enn manglende interesse hos de eksterne.
I 2012 satt UiO ned et internasjonalt ekspertpanel for å få hjelp til å nå Strategi 2020-målet om å bli et «internasjonalt ledende forskningsuniversitet».

Inspirert av panelets rapport «Build a ladder to the stars» foreslo en gruppe ledet av Arild Underdal å åpne for eksterne kandidater i valg av dekan og instituttledere. Universitetsstyret sluttet seg til anbefalingen, og vedtok i 2016 å endre valgreglementet (se faktaboks).

Siden den gang har alle fakultetene hatt minst ett dekanvalg hver, de fleste av dem med bare én kandidat. Ikke en eneste ekstern kandidat har gått for dekanvervet. Forklaringen på det kan imidlertid være en annen enn at eksterne ikke er interessert. Vet de i det hele tatt om muligheten?

- Jeg vet ikke om det er åpent for eksterne?

De siste tolv månedene har tre fakulteter «valgt» dekaner uten motkandidater. SVs nye dekan har allerede startet, mens UV og MN har ny dekan fra januar 2021. Ingen av valgkomiteene som skulle finne kandidater til disse valgene, vurderte eksterne, viser det seg når Uniforum tar kontakt.

På UV-fakultetets nettsider for høstens valg het det at «Alle som har innspill til kandidater og ansatte som vurderer å stille til valg kan kontakte valgkomiteens leder på e-post». Noen informasjon om hvor potensielle eksterne kandidater kunne henvende seg, fantes ikke.

Ifølge leder for dekanvalgkomiteen på UV, professor Øistein Anmarkrud lette dekanvalgkomiteen heller ikke blant eksterne.

- Var det et bevisst valg ikke å lete etter eksterne, eller kom dere ikke på det?

- Jeg tror vi ikke tenkte på det, hvis jeg skal være ærlig. Jeg vet ikke om det er åpent for eksterne kandidater heller? undrer komitélederen.

- Oppfattet ikke at det var en del av oppgaven

Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet gjorde unna valget allerede i vår, mens universitetet var koronastengt. Til tross for en ukes forlenget forslagsfrist, meldte det seg ikke noen motkandidat til Solveig Kristensen som blir fakultetets nye dekan fra årsskiftet.

Det var opplyst på fakultetets nettsider at også eksterne kandidater var kvalifisert til å stille til valg, gitt at de ellers matchet kvalifikasjonskravene. Men dette påv

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen foreslår å øke den alminnelige aldersgrensen i staten fra 70 til 72 år. Dette forslaget sendes nå ut på høring.
Uniforum 04.12.2020
I gamledager var det professorene som var Universitetet i Oslo. I dag kan det argumenteres for at sentraladministrasjonen har overtatt den rollen.
Uniforum 04.12.2020
- Koronaen har endret vår måte å arbeide på, forteller ansatte ved UiO. Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen håper koronapandemien også kan bli et springbrett til en bedre verden.
Uniforum 03.12.2020
Bjarne Foss har hatt stillingen som prorektor for forskning og formidling i snart fire år. Han søkte stillingen sin på nytt, men får ikke fortsette. - Jeg er naturligvis skuffet og også overrasket, sier Foss til Universitetsavisa.
Uniforum 03.12.2020
Nature-tidsskrifter vil ta 100 000 kroner for hver artikkel som skal publiseres med åpen tilgang.
Uniforum 03.12.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt