AddToAny

Eikrem krever gransking - vurderer å gå til sak mot NTNU

Øyvind Eikrem ber NTNU-styret sette i gang en gransking av saken mot ham, samtidig som han vurderer søksmål mot universitetet etter at NTNUs advokater gikk inn på e-postkontoen hans.
Den omstridte tidligere førsteamanuensen, nå i en midlertidig postdoc-stilling, sier han hadde forventet en unnskyldning fra NTNU etter at Datatilsynet nylig kom fram til at universitetet ikke hadde rettslig grunn til å gå inn på e-postkontoen hans.

Det har han ikke fått.

- Datatilsynet har altså endelig konkludert. Da NTNU gikk inn i mine e-poster hadde de ikke rettslig grunnlag for dette, mener tilsynet. Jeg må understreke at klagefristen NTNU har i saken, ennå ikke er utløpt, men det er åpenbart at jeg vurderer å forfølge saken, om nødvendig rettslig, sier Øyvind Eikrem.

Han sier han har bedt om juridisk bistand og råd i sakens anledning fra Forskerforbundet.

- Men først får klagefristen gå ut, poengterer han overfor Khrono.

Den 22. juni 2021 vedtok et ansettelsesutvalget ved NTNU å gi Øyvind Eikrem sparken. Bakgrunnen var at de mistenkte at Eikrem hadde hatt tilgang til en anonym konto på Facebook som hisset til rasistisk nettdebatt, og at han kunne ha brukt universitetets pc til dette.

Avskjedssaken gikk til styret ved NTNU, men endte med et forlik under stor dramatikk midt under styremøtet.

Sentrale bevis i saken var opplysninger hentet fra Eikrems e-poster, et innsyn som ble gjort 6. juli 2020, men som Datatilsynet nå har slått fast NTNU ikke hadde rettslig grunnlag for å gjøre.

Datatilsynets avgjørelse er datert 19. september 2022, og NTNU har tre ukers klagefrist.

- Må få konsekvenser for NTNU

Eikrem er opptatt av at en slik avgjørelse fra Datatilsynet må få konsekvenser for NTNU.

- Hva er ellers en slik avgjørelse verdt, spør han, og legger til:

- De har altså innhentet opplysninger ulovlig som de har brukt i en avskjedssak mot meg. Og de har spredt denne private informasjonen til omverdenen.

- Hva er det viktigste for deg med en eventuell sak nå? Få penger eller at NTNU skal få enda en smekk på fingeren?

- Jeg har så langt ikke hørt et ord fra NTNU, og det tror jeg ikke jeg vil heller. Jeg er opptatt av at denne saken må granskes skikkelig. Og fordi mange i ledelsen ved NTNU er involvert er det styret som bør sette i gang en slik gransking. Jeg har kommunisert dette ut i Universitetsavisa, og jeg har sendt e-post til styremedlemmer om det samme, sier Eikrem.

- Du tror ikke det er en unnskyldning på gang?

- Nei, det tror jeg ikke. NTNU er opptatt av omdømmet. Behandling av uønskede arbeidstakere, slik som meg, er noe ganske annet.

Eikrem på Stockmanndagene

«Kritikere av prosessen mot Eikrem holder fortsatt saken fram som et av de verste eksemplene på knebling og forfølgelse av akademisk ansatte. En samtale med hovedpersonen selv vil antagelig kunne opplyse saken.»

Fredag 30. september er dette på dagsorden under Stockmanndagene i Trondheim, der Eikrem selv skal intervjues av Klassekampens Jo Skårderud.

Eikrem selv har ikke tenkt så mye over arrangementet.

- Jeg pleier ikke å planlegge så mye hva jeg skal si, men heller ta det litt som det kommer. Men det er helt i orden å bli invitert og at saken kan bli belyst i en sl

Les mer

Flere saker fra Khrono

Varsel om oppsigelse av kritisk lektor vekker debatt i Danmark. Saken er «skandaløs», mener psykologiprofessor. Universitetet peker på økonomien.
Khrono 02.12.2022
Justas Zalieckas får starting grant fra Trond Mohn stiftelse. Zalieckas har allerede fått et ERC-stipend, og blir sett på som en framtidig forskningsleder.
Khrono 02.12.2022
Noreg må satsa maksimalt på kunstig intelligens, og kryssa fingrane for at det vert skapt kraftfulle og nyttige løysingar som samtidig har høg moralsk verdi, skriv Lars Nyre.
Khrono 02.12.2022
- En god mulighet for innbyggerne våre til å få seg en høyere utdanning nær hjemstedet.
Khrono 02.12.2022
Opptaksutvalget vil fjerne alle spesielle karakterkrav til utdanninger, blant annet kravene i matematikk og norsk for å bli lærer.
Khrono 02.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt