AddToAny

Du skal ikke undervurdere kraften i kompromisser

Du skal ikke undervurdere kraften i kompromisser
Den ene har fagbrev og bakgrunn som industriarbeider. Den andre er statsviter fra Institut d'études politiques de Paris. Sammen leder de arbeiderbevegelsen i en turbulent tid preget av høyrepopulisme og krav om enkle, raske svar på krevende utfordringer. Hans-Christian Gabrielsen og Jonas Gahr Støre har tro på en helt annen politikk.
Det er mandag morgen. Møtet i samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet er nettopp avsluttet. I 90 år har toppene i parti og fagbevegelse jevnlig diskutert viktige felles spørsmål. Denne mandagen dreide det seg blant annet om industri- og helsepolitikk. Møtene skjer alltid i Folkets Hus. På vei inn til LO-lederens kontor fortsetter Støre praten med to av forbundslederne som har deltatt på dagens møte.

Det er ingen selvfølge at Jonas Gahr Støre føler seg hjemme i de lange gangene i Folkets Hus i Oslo. Han er ikke født inn i arbeiderbevegelsen. Gabrielsen derimot, startet sin faglige karriere som ungdomstillitsvalgt i Tofte og Hurum Fagforening. Selv om bakgrunnen er forskjellig deler de den samme ideologien. Og når de prater er det vanskelig å si hvem som er politiker og hvem som er faglig tillitsvalgt.
- Vi er til for vanlige arbeidsfolk. Sammen skal vi gjøre samfunnet og hverdagen deres bedre. Den grunnholdningen ligger der, uavhengig av bakgrunn, sier Gabrielsen til LO-Aktuelt.
Partilederen er enig, verdigrunnlaget forener.
- Men når du velges til et verv er det ingen selvfølge at du liker de menneskene du må jobbe tett sammen med. Jeg har vært heldig. De på toppen av LO har vært spennende å bli kjent med. Ulikhetene og erfaringene er berikende. Og utenfor Stortinget er Hans-Christian én av dem jeg snakker oftest med.
- Ulikhet gjør også at løsninger og konklusjoner blir bedre og mer helhetlige, understreker Gabrielsen.

En krevende tid
Internasjonalt sliter de sosialdemokratiske partiene og fagbevegelsen tungt. Høyrepopulismen står sterkt i mange land. Forskjellene øker, demokratiet presses og løgner er blitt en del av det offentlige ordskiftet. Sterke krefter tjener på å skape motsetninger og utrygghet. Og klimautfordringene forblir alvorlige.
I Norge har en borgerlig regjering styrt landet i seks år. I feil retning, mener arbeiderbevegelsens to ledere. Men hva er så deres svar i en tid hvor det kan virke som ytterlighetene vinner fram?
Det overordnete svaret er troen på samarbeid og kompromisser, det som har bygget velferdsstaten og er en forutsetning for den norske modellen.
I vårt demokrati må det samarbeid og kompromisser til. Jeg er del av en generasjon i Ap som ser med stolthet på det. Og jeg har et pragmatisk forhold til samarbeid med andre partier eller organisasjoner som deler våre mål som rettferdighet og jevnere fordeling.
Det som kjennetegner vår bevegelse er evnen til å forene ulike syn. Og du skal ikke undervurdere kraften i kompromisser, selv om de kan framstå som grå og kjedelige. Derfor er jeg er enig med Thorvald Stoltenberg som sa at «kompromiss er et av de vakreste ordene vi har», siterer LO-lederen.

Klimautfordringen
Forholdet mellom miljø og petroleumsnæringen har vært gjenstand for kompromisser både på landsmøter og kongresser. Alle er enige om nødvendigheten av en grønn omstilling, men både i fagbevegelsen og Arbeiderpartiet er det delte meninger om veien dit. På landsmøtet til Arbeiderpartiet tidlig i april vil konsekvensutredning av oljevirksomhet i nord skape sterk debatt. Og for noen uker siden gikk LO-lederen kraftig ut og advarte landsmøtet mot å tukle med kompromisset som lå bak vedtaket for to år siden.
- Det er denne næringa i samarbeid med leverandørindust
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

Svettedampen ligger som en sky rundt Reinert Bell i skogen i Meldal i Trøndelag. Han legger all sin tyngde mot et enormt grantre. Treet går i bakken med et brak.
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
ERLEND TRO KLETTE Fotojournalist
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
Dersom alle deltidsansatte som ønsker å jobbe mer hadde fått 100 prosent stilling, hadde det utgjort rundt 30.000 årsverk årlig.
LO-Aktuelt 16.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt