AddToAny

Dompap, rakfisk og skyting av juletre: Friluftsbladene lager julekalender i podkastformat

24 episoder med juletradisjoner.
- Vi var så trette av å høre på lyden av brølende hjort, skrikende fiskesneller og kvitring fra småfugl, at vi bestemte oss for å lage vår egen lyd, sier Knut Brevik, r edaktør i Villmarksliv, Jakt og Alt om fiske.

Redaksjonene i de Egmont-eide friluftsbladene har laget en julekalender i podkastformat. På bare 14 dager laget redaksjonene 24 episoder om ulike juletradisjoner, som skal publiseres hver dag fra 1. til og med 24. desember.

- Det hele startet med at redaksjonssjefen, halvveis på spøk, foreslo i oktober at vi skulle lage julekalender i 2022. Så ble redaksjonen fryktelig engasjert og det ble julekalender i år i stedet, sier Brevik til Journalisten.

Skyter juletre

Hver av episodene har en lengde på 12-20 minutter og skal bestå av både underholdning og faglig innhold for friluftsfolket. I episodene snakker redaksjonen og en rekke gjester om blant annet hvorfor dompapen ble selve julefuglen, korrekt servering av rakfisk, vinterdvale, jakt på nordlyset og isbading.

Den ene episoden handler utelukkende om tradisjoner rundt juletreet: Hvor den kommer fra, hvor mange som hogger sitt eget tre og hvor mange som foretrekker plast. Her forteller journalistene også om en tradisjon som går ut på å felle juletreet med ett geværskudd.

- Det er ikke den mest utbredte tradisjonen, men den finnes! sier Brevik.

Men podkasten skal ikke bare være «tøys og fjas», sier Brevik videre. Den skal også informere. I den ene episoden går redaksjonen nøye gjennom hvilken teknikk en bør bruke dersom en går gjennom isen:

- Det er viktig å ikke få panikk, men heller bruke noen sekunder på å få oversikt over situasjonen og orientere seg. Så skal du tilbake samme vei du kom fra, for der vet du at isen er trygg.

- Det er et poeng at du skal komme deg ut av isen i vannrett posisjon og skyve deg ut med hjelp av albuene. Fordel vekten så bredt som mulig og prøv å kom deg så langt som mulig før du reiser deg igjen, forklarer Brevik.

Minne etter polarforsker

På juleaften vil det være en spesiell episode, som er dobbelt så lang som de andre, sier Brevik. Her får de besøk av barnebarnet til Helge Ingstad, som forteller historien om sin bestefar.

Ingstad var utdannet jurist, men valgte å leve som pelsjeger og dro også på flere ekspedisjoner som polarforsker.

- Han har vært en inspirasjon for flere generasjoner med friluftsfolk, sier Brevik.

Når yngre lyttere

I 2019 startet friluftsbladene podkasten med navnet Villmarksliv. Den kommer ut ukentlig og har mellom 2000 og 3000 unike lyttere, ifølge redaktøren. Julekalenderen er en forlengelse av denne.

- Vi er i utgangspunkt fossile printfolk, men vi ser at lyd er en kostnadseffektiv måte å nå folk på, og vi vil satse mer på det fremover.

- Vi er amatører på podkast, og pretenderer ikke å være proffe på lyd, men podkast er utrolig morsomt å lage, sier Brevik.

Mens friluftsbladene når en målgruppe som i stor grad består av mennesker fra 40 år og oppover, sier redaktøren at podkasten har nådd yngre lyttere.

-Utrolig gøy

- Hvilken respons håper du å få på julekalenderen?

- Vi har aldri gjort et slikt stunt før, men vi håper å nå ut til flere mennesker. Vi er spente på tilbakemeldingene. Selv har vi troa på prosjektet, svarer Brevik.

Redaksjonen i friluftsbladene består av fem redaksjonelle ansatte og to markedsansvarlige. Selv om noen av de ansatte aldri hadde laget podkast før, fikk alle delta i skapelsen.

- Vi har hatt det utrolig gøy sammen, og hvis vi i tillegg øker antallet unike lyttere med julekalenderen, så er det bare en bonus, avslutter Brevik.

Image-text:

De ansatte i friluftsbladene har laget julekalender-podkast. Fra venstre: redaksjonssjef Peter Nagy i Alt om fiske, visuelt ansvarlig Mona Henriksson, redaksjonssjef Linda Pedersen i Jakt, redaktør Knut Brevik, redaksjonssjef Hallvard Lunde i Villmarksliv og markedsansvarlig for Jakt og Alt om fiske, Kristine Dahlen.

Foto: Hallvard Lunde

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Nytt selskap starter opp i løpet av høsten. Restauranten Frist på Pressens hus i Oslo fikk en vanskelig åpning i fjor høst. Etter den tredje nedstengningen, som følge av omikronbølgen, åpnet serveringsstedet aldri igjen.
Journalisten 09.08.2022
Den amerikanske nettavisen Axios, som ble grunnlagt i 2016, har gått med på å bli kjøpt opp av en amerikansk telekomgigant.
Journalisten 08.08.2022
- Kan føre til kjempegod journalistikk på sikt. Etter en klage fra journalist i Dagbladet, Frode Andresen, har Sivilombudet uttalt at også telefonlogger i offentlig forvaltning bør være åpne for innsyn.
Journalisten 08.08.2022
Henter strategi fra New York Times. Designer Maria Nystuen Roheim og webutvikler Martin Clementz har hatt som sommerjobb å utvikle spill til Aftenpostens nettsider.
Journalisten 08.08.2022
Konspirasjonsteoretikeren Alex Jones må betale ytterligere 45 millioner dollar i erstatning til foreldrene til en gutt som ble drept i en skoleskyting.
Journalisten 06.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt