AddToAny

Dette er de viktigste vedtakene på HKs landsmøte

Aldersgrenser, makstid for ledelsen, kontingent og EØS. Se flere vedtak fra HKs landsmøte her.
Landsmøtet for LO-forbundet Handel og Kontor er over. Det betyr at hovedlinjene for neste landsmøteperiode fra 2021 til 2025 er vedtatt. Se lista over de viktigste vedtakene her:

Ingen aldersgrense og makstid for ledelsen nå

Forbundsstyret i HK skal utrede forslagene om aldersgrenser og hvor lenge ledelsen kan sitte. Det har landsmøtet vedtatt.

HKs landsmøte skulle ta stilling til ulike forslag om en begrensning i antall landsmøteperioder HK-ledelsen kan sitte. Ett av forslagene var at begrensningen kun skulle omfatte forbundslederen, mens det andre var at det skulle gjelde både leder og nestledere.

Det forelå flere forslag om å øke aldersgrensa for forbundsledelsen. I dag kan ingen over 62 år velges til HKs ledelse. Flere regioner hadde sendt inn forslag om å endre denne grensa til 64 år, 65 år og 66 år.

Flertallet for utredning utgjorde 130 stemmer. Et mindretall på 98 stemte for å behandle dem.

Ungdom i HK til 35 år

Nå er du ungdom til du er 35 år. I hvert fall i Handel og Kontor. Men forslaget om å øke aldersgrensa for hvem som regnes som ungdommer i HK-sammenheng, fra 30 til 35 år, skapte høy temperatur på landsmøtet.

Grensa på 30 år betyr at medlemmer ikke lenger har fått tilbud om å være med på aktiviteter i regi av HK Ung. De har heller ikke vært valgbare til regionenes ungdomsgrupper og det nasjonale ungdomsrådet. Nå har imidlertid HKs landsmøte gjorde endringer i vedtektene.

Medlemmene i forbundet regnes som ungdommer fram til de er 35 år. Forslaget ble vedtatt med 131 mot 94 stemmer.

Ingen pensjonistkontingent

Forslaget fra flere regioner om å innføre en egen pensjonistkontingent ble avvist av landsmøtet. Spørsmålet møtte stor motstand i landsmøtesalen.

I dag betaler pensjonister bare forsikringskontingenten på 177 kroner i måneden - pensjonister over 75 år slipper også den. Forbundsstyret stilte seg bak forslaget om å innføre en egen pensjonistkontingent til kostpris.

Mildere EØS-politikk

På forrige landsmøte, i 2016, ble det gjort vedtak om at HK vil framforhandle en ny og bedre EØS-avtale. På landsmøtet mandag lå det forslag i bordet om å gå enda lenger. Et krav fra HKs region Øst var å si opp EØS-avtalen dersom ikke forhandlingene førte fram. Men slik ble det ikke.

I vedtaket peker HK på at EØS-avtalen har fått større konsekvenser for det norske arbeidslivet enn noen hadde forutsett. Forbundet mener det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge.

Det tas til orde for at «Norge må påvirke prosessen i EU mer aktivt og stille tydeligere krav. Vi må i tillegg bli bedre på å tilpasse regelverket i Norge for å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår», heter det i vedtaket. Og det vil forbundet at fagbevegelsen skal bidra til.

Nei til vikarpooler

Et forslag om at HK skal jobbe for å opprette vikarpooler i varehandelen, skapte mye debatt i landsmøtesalen.

Det var region Vest som foreslo at HK skulle jobbe for å opprette vikarpooler i de største butikkjedene. Målet er at flere skal få hundre prosent stilling. I løpet av landsmøtet ble forslaget endret til å gjelde virksomheter med nærliggende filialer.

Det ble ikke mer spiselig for landsmøtet. Redaksjonskomiteen avviste forslaget og fikk ingen protester fra salen under avstemningen.

Image-text:

LANDSMØTE: HKs andre del av landsmøtet er over. 250 delegater var samlet på Folkets Hus i Oslo

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det var med stor sorg vi mottok meldingen om at tidligere administrasjonssekretær i Handel og Kontor i Norge, Kari Nøst, hadde gått bort 14. november 2021, 72 år gammel.
HK-Nytt 24.11.2021
LO godtar ikke at ledige og permitterte skal stå uten feriepenger neste år. Dermed øker presset på regjeringen. Men hva betyr egentlig dette tillegget? Vi gir deg svarene her.
HK-Nytt 24.11.2021
Arbeidsmarkedet nærmer seg nivået før pandemien. Navs prognoser tilsier at ledigheten i neste år vil være lavere enn før koronakrisen.
HK-Nytt 22.11.2021
Regjeringen vil stanse frislippet av taxiløyver, men for sentralbordoperatør Rita Øren er det for seint. Hun og åtte kolleger er allerede sagt opp.
HK-Nytt 19.11.2021
Arbeiderpartiet har hovedansvaret for at de arbeidsløse får feriepenger neste år, mener HK-leder Christopher Beckham.
HK-Nytt 18.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt