AddToAny

Dette betyr lønnsoppgjøret for deg

Rammen i lønnsoppgjøret er 3,84 prosent. Men det betyr ikke at lønnen går opp 3,84 prosent.
Unio har laget en felles tariffavtale med Akademikerne i årets lønnsoppgjør. Det betyr noen endringer. For å forsøke å forklare har Forskerforum fått hjelp av en fiktiv førsteamanuensis som heter Fredrik og som er medlem i Forskerforbundet.

Ut med lønnstabellen

Førsteamanuensen Fredrik-Fiktiv har hittil sagt at han har lønnstrinn 74. Det er det nå slutt på.

Lønnstabellen, med lønnstrinn og lønnsrammer er vekk. Heretter må han oppgi lønn i kroner. Gjennomsnittslønnen for førsteamanuenser i staten var 694 343 kroner i fjor, ifølge Forskerforbundets lønnsstatistikk, så det er utgangspunktet for Fredriks fiktive lønn.

Inn med lønnsstige

Den nye avtalen bruker begrepet lønnsstige. Det er ikke en slags tabell Fredrik-Fiktiv kan slå opp i, men et abstrakt uttrykk for at han nå kan vente seg automatisk lønnsøkning.

I lønnstrinn 74 var Fredrik-Fiktiv på kanten til å sprenge den gamle lønnsrammen. Årsaken var at han hadde fått med seg ansiennitet fra militærtjenesten, en ansettelse som vitenskapelig assistent og da han var stipendiat. Det vil si at han hadde fått 11 års ansiennitet, selv om han bare har jobbet som førsteamanuensis i tre år.

Nå nullstilles dette. Fredrik-Fiktiv får med seg tre faktiske år inn i en tiårig lønnsstige. Dermed får han 1,1 prosent ansiennitetstillegg hvert år de neste sju årene. Men hvis han blir professor er det slutt på stigen, da må han hente inn lønnsveksten gjennom tillegg i lønnsoppgjørene.

Om fem år har Fredrik-Fiktiv fått 5,5 prosent lønnsvekst i tillegg til lønnsoppgjørene. Illustrasjon: SvetaZi/Shutterstock

Rammen er 3,84 - 2,2 = 2,46

Rammen som er forhandlet fram i lønnsoppgjøret er 3,84 prosent. Men det betyr ikke at Fredrik-Fiktiv får 3,84 prosent mer i lønn. Først trekkes det fra 2,2 prosent til overheng, glidning og fellesbestemmelser. Da sitter man igjen med en disponibel ramme på 1,64 prosent. Men det er for hele året, og lønnstillegg gis fra 1. mai, derfor blir summen som sendes til lokale forhandlinger 2,46 prosent. Siden tillegget ikke gis fra nyttår, men fra 1. mai, må prosenten være høyere for å gi samme effekt.

Det er dette fagforeningen til Fredrik-Fiktiv og arbeidsgiveren hans nå skal forhandle om. De kan velge å gi alt som et generelt tillegg. I så fall får Fredrik-Fiktiv 17 080 kroner mer i lønn.

Førsteamanuensen Fredrik-Fiktiv bør sende lønnskrav unansett hvilken fagforening han er med i. Illustrasjo: SvetaZi/Shutterstock

Sannsynligvis gjør de ikke det. Kanskje blir halvparten, 1,2 prosent, gitt som et generelt tillegg. Da får Fredrik-Fiktiv 8 332 kroner ekstra. I dette fiktive eksempelet blir fagforeningen og arbeidsgiver lokalt enige om at alle avdelingsingeniørene trenger et lønnsløft og setter av 0,5 prosent til et slikt gruppetillegg. Da er det 0,76 prosent igjen til individuelle tillegg.

For å få sin del av denne kaken bør Fredrik-Fiktiv sende et lønnskrav til fagforeningen, slik at de kan få ham med i forhandlingene til høsten.

Image-text:

Førsteamanuensen Fredrik er fiktiv. Illustrasjon: SvetaZi/Shutterstock

Extra-info:

Fakta Lønnsstiger Kort stige * 1,1 prosent årlig økning i 10 år. Gjelder for forskere med doktorgrad (stillingskode 1109), høyskolelærere, postdoktorer, førsteamanuenser, førstelektorer, førstebibliotekarer og førstekonsulenter.

Lang stige *1,1 prosent årlig økning i 10 år, deretter 0,55 prosent i seks år. Gjelder for alle i Meteorologisk institutt, forskere med mastergrad (stillingskode 1108), universitets- og høyskolelektorer, og universitetsbibliotekarer og avdelingsingeniører (stillingskode 1084 og 1085).

Ingen stige * Ingen automatiske økninger. Gjelder for forskere på førstenivå (stillingskode 1110 og 1183), dosenter, professorer, rådgivere, seniorrådgivere og spesialrådgivere og seniorkonsulenter.

Bratt stige * Stipendiater får 3 prosent årlig lønnsøkning i inntil fire år.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt