AddToAny

Det haster med en bedre kanal mellom politiet og pressen. Her er én historie om hvorfor

Døde lenker og mangelfulle meldinger. Dette er en kommentar skrevet av redaksjonen. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. Torsdag i forrige uke sender NTB ut meldingen «En person omkom i trafikkulykke på E6 ved Skedsmo».
Artikkelen går ut rett etter klokken 11. På dette tidspunktet befinner jeg meg noen få kilometer fra ulykkesstedet, noe som gjør at saken vekker større interesse enn en trafikkhendelse vanligvis gjør.

Ikke lenge etterpå går jeg inn på Romerikes Blad, lokalavisen for området, for å få vite mer om ulykken. Der finner jeg først ingenting. RB er forholdsvis proaktive i sin dekning av trafikk og ulykker, så det er litt overraskende.

Jeg går tilbake til NTB-saken og ser at de refererer til en twittermelding fra politiet. Men lenken fra artikkelen til den angivelige meldingen er død.

Jeg sjekker flere medier. Aftenposten har saken i sitt nyhetsstudio, og på front er den «festet», slik at den blir stående permanent helt først i nyhetsfeeden på toppen av forsiden. Samme NTB-melding, med samme døde lenke.

NRK.no har også NTB-meldingen liggende på topp hos seg. NTB-saken blir i tillegg gjengitt av ABC Nyheter, Nettavisen og en rekke mindre lokalaviser. Sikkert også noen jeg har oversett.

Tilbake hos RB finner jeg omtale av én ulykke. På stedet NTB beskriver i sin artikkel. Men her står det ingenting om at en person er omkommet. Ulykken beskrives nå som en hendelse. I en «mellomlagret» versjon av artikkelen som dukker opp i et googlesøk, ser jeg imidlertid at ordet omkommet har vært brukt tidligere.

Skjermdumper

Jeg fortsetter å følge med på Aftenposten og NRK. NTB-meldingene blir liggende på topp i mange timer.

Dagen etter kommer jeg i kontakt med operasjonssentralen til Politidistrikt Øst. Ikke samme person som var på jobb dagen før, men vedkommende har tatt seg tid til å sjekke ut saken for meg.

Det var riktig at politiet hadde sendt ut twittermeldingen gjengitt av NTB, men den hadde raskt blitt slettet. Mest sannsynlig, slik jeg tolker politiet, fordi det var uklart om pårørende hadde blitt varslet. Politiet opplyser også at det var snakk om et selvmord, dermed ble det også klart hvorfor dødsfallet hadde blitt til en «hendelse» i RB.

Operasjonssentralen kan videre fortelle at flere medier hadde kontaktet dem etter twittermeldingen. Vi kan vel konkludere med at NTB, Aftenposten og NRK ikke var blant disse.

Kanskje bortsett fra politiet, som var litt ivrige på Twitter, ble det ikke nødvendigvis gjort så mange direkte feil denne dagen. Utfordringen er at det var mye som ikke var bra nok.

Det er flere redaksjonelle valg som forundrer meg:

Jeg synes det er pussig at ikke flere medier koster på seg en telefon til politiet etter en ulykke hvor det meldes om at en person er omkommet. I hvert fall hvis man mener at saken er viktig nok til å ligge på toppen av nettfrontene i flere timer.

Ulykken førte til store trafikale problemer rett utenfor Oslo. Med det som utgangspunkt er det også litt overraskende at flere medier som ringte politiet, og der fikk beskjed om at det var snakk om et selvdrap, ikke omtalte saken. Hendelsen var reell nok og påvirket mange mennesker drøyt 20 minutter med bil fra Oslo sentrum.

Man kan jo også spørre seg om hva lenker i artikler egentlig betyr, når ingen oppdager eller melder ifra til redaksjonene i NTB, Aftenposten og NRK at lenken til Twitter ikke fungerer.

Aller mest viser imidlertid dette at det nå haster med å få på plass den varslende løsningen hvor politiet skal kunne kommunisere med mediene i en lukket kanal. Skal politiet bruke sosiale medier for å melde om ulykker og hendelser, vil vi oppleve at feilpubliserte meldinger blir slettet uten at mediene får beskjed om dette, og enda mindre om bakgrunnen for slettingen.

Helt uavhengig av denne aktuelle saken: Innimellom bør journalister koste på seg en telefon. Det gjelder uansett hvilken kanal politiet bruker.

For selv om en bedre informasjonskanal kan luke vekk noen misforståelser og feil, er vår oppgave mer enn å viderebringe informasjon. Vi skal lage journalistikk. Det kan være slitsomt, men så føles det ofte bedre etterpå.

Image-text:

At politiet meldte at en person var omkommet, fikk ikke store medier til å prioritere en telefon til operasjonssentralen.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- En arbeidsplass hvor man blir tatt på alvor og får tillit fra dag én.
Journalisten 28.01.2022
Ny logo i dagens utgave. «I denne utgaven vil du se noen endringer i avisen. Noen av dem er iøynefallende, andre mer subtile», skriver Morgenbladets sjefredaktør Sun Heidi Sæbø i dagens lederartikkel.
Journalisten 28.01.2022
Fjoråret endte med over 100 millioner i overskudd. Dagbladet har passert en historisk milepæl, og leverer tidenes beste resultat, skriver mediehuset i en pressemelding fredag ettermidag. I fjor gikk avisen med over 100 millioner i overskudd.
Journalisten 28.01.2022
- Kommisjonens manglende åpenhet er slående. EUs ombudsmann, Emily O'Reilly, har bedt EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om å gi en journalist tilgang til tekstmeldinger hun utvekslet med Pfizer-sjefen Albert Bourla i 2020.
Journalisten 28.01.2022
Denne uka ble stillingsannonsen for ny kringkastingssjef lagt ut.
Journalisten 28.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt