AddToAny

Det handler mye om opplevelsen av å være verdsatt

Stress og utbrenthet er utbredt blant tannhelsepersonell verden over. Mentale helseproblemer og mistrivsel er på dagsorden i den internasjonale tannlegeorganisasjonen, FDI, som snart vil tilby et digitalt verktøysett til NTF og de andre medlemsorganisasjonene.
Verktøysettet for mental helse som er utviklet som en del av FDIs Health and Safety in the Dental Workplace-prosjekt skal kunne brukes både på individnivå, på arbeidsplassen i tannhelseteamet og på organisasjons- og nasjonalt nivå. Det fikk god mottakelse da det ble presentert på FDIs World Dental Parliament i Genève i september.
Tidende møtte Roz McMullan, Tim Newton og Robert Utsman som utgjør arbeidsgruppen i FDI-prosjektet, dagen før presentasjonen, for å høre hva de tenker og hvordan de er gått frem.
- Det begynte med at FDI ble klar over forskningen som viser at stress og utbrenthet er utbredt blant tannhelsepersonell. Det har ikke vært mye forskning på tannleger, mer på leger, og likevel fant FDI at problemet er godt nok dokumentert til at det er grunn til å se nærmere på det, og søke å gjøre noe med det, forteller Roz McMullan, som legger til at før covid fantes det ingen forskning på tannhelseteamet. Nå er det kommet noe.
- Hvor vanskelig har det vært for dere å skulle ha både tre nivåer og samtidig hele verden i tankene?
- Det er vanskelig, og samtidig er det slående hvor mange likheter det er, sier Tim Newton. Vi har gjennomført fokusgruppesamtaler på ni vidt forskjellige steder i verden. Det viser seg at problemene, om ikke kulturen og tilnærmingen, ofte er de samme enten vi er på landsbygda i India eller i en storby i Japan - og det er både kr
Gå til mediet

Flere saker fra Den norske tannlegeforenings Tidende

De fleste av våre medlemmer som har hjelpepersonell ansatt har hørt om og har et visst forhold til at det er vanskelig å si opp noen på grunn av sykdom, og at sykmeldte er gitt et særlig vern.
En studie av 1 400 norske røykere fant at snus var det hjelpemiddelet som økte sjansen mest for å slutte å røyke. Det var særlig menn og personer under 35 år som brukte snus i røykeslutt.
- Jeg skjønner ikke hvorfor, sier Rune Blomhoff, som ledet arbeidet med de nye nordiske kostrådene.
Risikoen for kreft i spiserøret er over tre ganger så høy, og risikoen for bukspyttkjertelkreft er dobbelt så høy hos snusere enn hos andre, viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI), Kreftregisteret og Statens arbeidsmiljøinstitutt.
Det er altfor få menn som kommer inn på studier som juss, medisin, tannlege, psykolog og veterinær, og tallene fra Samordna opptak viser at andelen menn synker fra i fjor.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt