forskning.no
24.06.2019
- Kål er som en sammensatt næringspakke, sier forsker. Målet er å få flere nordmenn til å spise kål.
- Det som gjør at vi kan kalle kål en supergrønnsak er at alle kåltyper består av veldig mange sunne plantestoffer og den er kalorifattig, sier Grethe Iren Borge.
Les merHun er seniorforsker i Nofima og leder et prosjekt som tar sikte på at flere skal spise mer kål.
- I tillegg inneholder kål også andre næringsstoffer, fiber, vitaminer og mineraler. Kål er som en sammensatt næringspakke, toppet med noen spesielle plantestoffer, glukosinolater, som bare finnes i kålplanter. Det er disse som bidrar til den særegne kålsmaken, forteller Borge.
Det er mange som opplever den typiske kålsmaken som bitter, og forskerne ser på sammenhenger mellom kålens kjemi og smak. I dette arbeidet analyserer forskerne innholdsstoffer ned i minste detalj.
30 fors