AddToAny

Den tapte psykologdrømmen: - Dette er tøft å stå i

Mange tidligere ELTE-studenter får ikke jobbe som det de har brukt fem år på å utdanne seg til: - Vi står i et vakuum vi ikke kommer oss ut av.
Det har gått veldig inn på mange, og flere har blitt sykmeldt, sier tidligere ELTE-student, Julie Daae.

Siden 2003 har uteksaminerte studenter ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn fått godkjent psykologiutdanningen sin i Norge. Det vil si, helt frem til 2016. Da endret Helsedirektoratet praksis over natten, og ELTE-studentene har siden den gang kjempet for retten til å jobbe som psykolog i Norge.

En kamp de tapte, først i tingretten og deretter i lagmannsretten. I september 2021 ble det også kjent at Høyesterett ikke ønsket å ta saken videre.

Studentene som startet masterutdanningen ved ELTE før endringene i 2016, har fått tilbud om et veiledet opplegg som vil gi dem muligheten til norsk autorisasjon. Dette utelukker 84 studenter som i 2016 var i de første årene av utdannelsen. Hva gjør de i dag?

- Det ga ikke mening

Først må vi tilbake til høsten 2015.

Maria Skarpaas Andersen har ankommet storbyen Budapest og er klar for å starte psykologiutdanningen ved Eötvös Loránd University (ELTE) som vil gi henne muligheten til å jobbe som psykolog i Norge.

- Jeg visste at jeg ville studere i utlandet, og var klar over at det ikke var gitt at man fikk autorisasjon. Så jeg gjorde en svært omfattende research, og fant ut at det sikreste alternativet var ELTE i Budapest, forteller hun.

Samtidig starter også Tomás Lorang Larsen utdannelsen i den øst-europeiske storbyen.

- Jeg ble veldig glad i studiet, professorene mine og faget jeg studerte. Og jeg falt for Budapest på den beste måten et menneske kan falle for en by, så flere stjerner var i linje for meg, forteller han.

Men så kommer endringen som skal prege livet deres i flere år fremover. Norge vil ikke lenger gi ELTE-kandidater norsk autorisasjon.

- Vi var på vei inn i eksamensperioden det andre året. Dette var en veldig turbulent eksamensperiode, så det hjalp meg litt med å legge situasjonen til side der og da, men det ha

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Psykologisk.no avslørte nylig svært alvorlige arbeidsforhold for tidligere ansatte i Forandringsfabrikken. Arbeidsforhold ligger «utenfor direktoratets mandat som tilskuddsforvalter», svarer Helsedirektoratet, stiftelsens viktigste inntektskilde.
Psykologisk.no 25.05.2022
Psykologisk.no avslørte nylig at det er og har vært svært kritikkverdige arbeidsforhold hos Forandringsfabrikken. - En viktig formidler, svarer barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).
Psykologisk.no 25.05.2022
Jeg skammer meg på vegne av barnevernsbarnas organisasjoner når jeg leser om hva som skjer i Forandringsfabrikken. Det er ikke slik stemmene til barn og unge bør løftes, skriver Vilde Adolfsen i dette innlegget.
Psykologisk.no 24.05.2022
Krav om «frivillig» arbeid på kveldstid og i helger, og arbeidsuker på over 50 timer uten overtidskompensasjon, er noe av det Arbeidstilsynet fant etter å ha gjennomført tilsyn ved Forandringsfabrikken.
Psykologisk.no 23.05.2022
Minst syv tidligere ansatte i Forandringsfabrikken har gått i terapi på grunn av belastende arbeidsforhold. Det meldes om overvåkning, manipulering og brudd på en rekke arbeidsrettigheter. Flere av de rammede sammenligner bedriften med en sekt.
Psykologisk.no 23.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt