AddToAny

Den reisende kommunearkitekten

Den reisende kommunearkitekten
Grendelagskaffe, workshoper, kreative konkurranser og et pølsekapell. Navid Navid får benyttet hele spekteret av sin arkitektkompetanse etter et drøyt halvår i jobben som kommunearkitekt i Meløy kommune i Nordland.
Narvik taper tre én mot Manglerud, men vi er ikke i byen for å se på ishockey denne gangen. «Æ kose mæ gløgg i hjel som kommunearkitekt!» Slik innledet arkitekt Navid Navid presentasjonen han holdt på NALs Bylivskonferanse i Narvik i oktober, under tittelen «Hva skjer i Meløy?». Når Arkitektnytt etterpå møter trønderen på en av byens brune hockeypuber, etterlater han ingen tvil; det skjer mye i Meløy.

På et drøyt halvår er den ferske kommunearkitekten i ferd med å bli kjent med alle grendelagene, han har snekret på en omstridt fylling, mobilisert lokale entreprenører, utlyst «kreativ tilbudskonkurranse» og bokstavelig talt flytta på steiner. Vi skal komme tilbake til både konkurransen og steinflytting, men først litt om bakgrunnen for kommunens arkitektstilling - den er nemlig ganske unik i nasjonal sammenheng.

TI BYGDER OG ÉN ARKITEKT

Det var den nye kommunedirektøren som så behovet og muligheten. Hjulpet på vei med råd fra Bylivssenteret i Norske arkitekters landsforbund, gjorde Meløy kommune i februar altså det usedvanlige grepet: de ansatte en arkitekt i staben.

Med sine 1900 innbyggere fordelt på ti bygder, prioriterer helgelandskommunen stedsutvikling på den politiske og administrative agendaen: Prosjektet «Sammen for Meløy» og parallelloppdraget «Kystbyen Ørnes» skal øke bolyst og attraktivitet i hele kommunen, med arkitektkompetanse som et av hovedverktøyene.

- Når en kommune er spredt over så store arealer og har et varierende mangfold av problemstillinger, er utfordringsbildet veldig innviklet. Men arkitekter er trent på å jobbe med kompleksitet, sier Navid.

Han har ikke fast kontorplass på rådhuset, og fremhever det som en styrke. En «reisende kommunearkitekt», kaller han seg, og framfor et muntlig svar på spørsmålet om hva det innebærer, begynner han å tegne i skisseboka foran seg. Han tegner ti slurvete sirkler med kulepennen, fyller inn bokstavene alfabetisk fra A til J - de representerer de ti bygdene i Meløy kommune, forklarer han.

- Du kan ikke sitte her, sier Navid, peker på «A», - og si hva som trengs der, fortsetter han og fører pennen til «G».

- Du må faktisk snakke med «Per-Jørn» og «Konnie» og «Kjell-Gunnar» for å forstå hva som foregår, og hva de vil. Du må dra ut og møte dem!

- Gjennom arkitektstudiene dro vi på studieturer og befaringer, det er en naturlig del av utdanninga og yrket. Vi jobber der hvor situasjonen skal løses. Som reisende kommunearkitekt oppsøker jeg prosesser og prosjekter. Jeg reiser halvannen uke om gangen i månedlig takt, og prøver å avtale med grendelagene på forhånd. Tanken er at når jeg blir bedre kjent med folka og stedene, kan jeg enklere koble ideer og prosjekter mellom kommunen og innbyggerne, forteller en tydelig engasjert Navid Navid.

SEIGE ØYER

Jobben som kommunearkitekt er ny, men den reisende og oppsøkende praksisen har Navid lenge hatt.

- Da jeg tok diplom på AHO i 2013 og det var lavkonjunktur med få jobbtilbud, kjøpte jeg en enveisbillett til Chile og prøvde lykken med kolleger jeg hadde møtt

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt