AddToAny

Den afrikanske fotballfesten - i et splittet land

Kamerun er vertskap for mesterskapet som landets president Paul Biya håper kan forene et splittet folk. - Er det noe som kan forene, er det fotball.
Afrikamesterskapet bringer en felleskapssfølelse, sier Kamerun-supporter Patrick Ngu til Bistandsaktuelt.

Det er fire timer til kampstart. Tre billetter stikker ut av skjortelomma til 55 år gamle Patrick Ngu. Vertslandet Kamerun spiller sin tredje kamp, mot Kapp Verde, etter å ha vunnet de to første.

Afrikamesterskapet - som egentlig skulle gått av stabelen i fjor - arrangeres for 33. gang. Og «Les Lions» - som vertslandets landslag kalles - har for alvor festet grepet om Kameruns fotballfrelste.

Det er fortsatt tidlig på ettermiddagen. Patrick Ngu og noen venner har søkt ly for sola under et enormt akasietre som kaster skygger over fortausrestauranten i hovedstaden Yaoundé. Restauranteier David serverer spaghetti sáute - en krydret rett med grønnsaker, chili, fisk og spaghetti, men vennene som har samlet seg på spisestedet i veikanten enser knapt maten. Det er fotballen som står i sentrum. Vil Vincent Aboubakar score i kveld. Kan Karl Toko Ekambi for alvor vise hvor god han er?

Og - kan Kamerun gå hele veien til finalen?

Det er noe spesielt ved å ta imot fotballfans fra hele Afrika, forteller Patrick Ngu fra benken han sitter på, og utdyper: Sluttspillet er en sjelden mulighet til å forene det kamerunske folk.

- Vi er nesten 300 etniske grupper i Kamerun. Det er krevende å forene alle, men er det noe som kan forene Kamerun er det fotball. Afrikamesterskapet bringer en felleskapssfølelse, sier Ngu.

Ikke alle er med

Fellesskapsfølelsen er dog ikke gjengjeldt i alle deler av det store, sentralafrikanske landet. i den engelsktalende delen av landet har separatistgrupper som føler seg marginalisert og forbigått av sentralregeringen, oppfordret til boykott av mesterskapet. Grupperingene mener fotballfesten er del av regimets propagandamaskineri. Slik ser ikke Patrick Ngu det.

- Det er ikke lett å gjøre alle til lags. Regjeringen skal sørge for, at alle kamerunere får mat og drikke, og de skal sørge for stabilitet i landet. Afrikamesterskapet kan bidra til det.

Der er 12 kilometer fra den lille fortausrestauranten til nybyggede Olembe Stadium, hvor kveldens dyst finner sted. Med tanke på Yaoundés travle trafikk må vi komme oss avgårde. Min kollega og jeg ønsker Patr

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

På landsbygda i Uganda beviser driftige eldre at små penger kan gjøre en stor forskjell. Alderstrygden - om lag 65 kroner per måned - møtes med jubel og velsignelser fra dem som mottar den.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
- Fra det øyeblikket jeg ble født, var faren min skuffet over meg. Han likte ikke at jeg var en jente, sier 26 år gamle Zuhura Sakaya fra Tanzania. Faren truet med å drepe henne allerede som baby, forteller hun.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
Fem minutter, én gang per uke. Det er den eneste kontakten Carine Kanimba får ha med sin far som sitter i fengsel.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
Ofte fungerer ikke den vestlige, resultatorienterte modellen i bistandsprosjekter som handler om kultur. Det viser forskning som har tatt for seg tre UD-finansierte kulturprosjekter i Palestina, India og Sri Lanka.
Bistandsaktuelt 27.05.2022
Gustavo Petro kan bli Colombias første president fra den politiske venstresiden. Han lover å stanse produksjonen av kull, olje og kokain, skriver Tove Gravdal.
Bistandsaktuelt 27.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt