BUSKAP
26.03.2021
Viktig at råmelkskvaliteten blir testet med Brix refraktometer og ved dårlig kvalitet bør kalven så tidlig som mulig få god råmelk fra ei annen ku.
Råmelk har et høyt næringsinnhold og inneholder livsviktige immunaktive stoffer, først og fremst immunglobulin G. Kalver fødes uten sirkulerende immunstoffer i blodet, og kalvens motstandskraft mot infeksjoner de første leveukene avhenger derfor av passiv overføring av immunglobuliner fra kua via råmelk. Tarmens evne til å ta opp disse makromolekylene reduseres raskt etter fødselen, og tidlig opptak av nok råmelk av god kvalitet er derfor svært viktig for kalvens helse. Internasjonalt er grenseverdien for tilstrekkelig mengde immunglobulin G (IgG) i serum satt til 10 gram/liter målt 24-48 timer etter fødsel.
Stor variasjon i råmelkskvalitet
Det er vel kjent at innholdet i immunglobuliner antistoffer av råmelk kan variere mellom kyr. Råmelkskvaliteten er vanskeli
Gå til medietStor variasjon i råmelkskvalitet
Det er vel kjent at innholdet i immunglobuliner antistoffer av råmelk kan variere mellom kyr. Råmelkskvaliteten er vanskeli