AddToAny

De som har mistet luktesansen etter covid-19-sykdom, står i kø for å få hjelp

Fortvilte pasienter som ikke kan lukte babyen sin, eller synes sjampo lukter kloakk, står i kø for å få hjelp av lukte- og smaksspesialist Preet Bano Singh ved Universitetet i Oslo. Hun er den eneste i landet som tilbyr kvalifisert behandling.
De fleste av oss tar det som en selvfølge at vi kan kjenne den deilige duften av blomster og middagsretter eller den vonde lukten av melk som er gått ut på dato.

Men på klinikken på Det odontologiske fakultet i Geitmyrsveien i Oslo tar tannlege

Preet Bano Singh imot fortvilte pasienter som har mistet luktesansen og smakssansen.

Det siste året har hun fått veldig mye mer å gjøre, skriver forskning.no

Singh har doktorgrad i luktesans, og hun er førsteamanuensis og spesialist i smak- og luktesans ved Universitetet i Oslo.

Hun viser oss en tykk bunke med data om pasienter som er utredet for tapt eller forvrengt lukte- eller smakssans.

Mange av dem står nå i kø for å få behandling. Andre venter i kø for å bli utredet.

Åtte av ti mister luktesansen

Så mange som 77 prosent mister luktesansen av covid-19-sykdom, viser internasjonale studier.

Halvparten sliter med tapt eller forvrengt luktesans etter at de ellers er blitt friske. Noen så lenge som et år senere. Les mer om tap og forstyrrelse av lukt og smak i denne forskning.no-saken fra i fjor.

- Det påvirker livskvaliteten til disse pasientene og svekker den psykiske helsen deres, sier Bano Singh til forskning.no.

Hun mener problemet blir bagatellisert av helsemyndighetene.

FORTVILTE: Pasienter med senfølger etter covid-19 kommer fra hele landet for å få tilbake luktesansen hos Bano Singh - De blir fortvilte når de hører hvor lang ventetid det er, sier hun. (Foto: Anne Lise Stranden)

Kartlegger tapt lukte- og smakssans

Covid-19-pasienter merker det umiddelbart når de mister luktesansen og smakssansen, ifølge Singh.

- Mange husker nøyaktig datoen for når de mistet disse sansene, sier hun.

Mange av dem som rammes, har ellers hatt milde forløp av selve covid-19-sykdommen.

Pasientene som kommer til henne, hadde gjennomgått covid-19-sykdom for åtte måneder siden i snitt. De er 40 år i snitt, og flesteparten er ikke-røykere.

Første skritt når pasienter kommer til henne, er å kartlegge hvor alvorlig tapet av luktesans eller smakssans er.

- Noen lukter noe, andre ingenting. Og et like stort problem er at mange får forvrengt luktesans og smakssans, sier hun.

Pasientene krysser først av hvor mye av luktesansen eller smakssansen de har mistet.

- Selvrapporteringen skal avdekke hvilke matvarer eller andre produkter de ikke lenger kan lukte, og om luktesansen er vedvarende borte eller bare av og til, forklarer Singh.

Etter hvert går pasienten gjennom en rekke lukttester og smakstester, for å kartlegge ytterligere hvor omfattende tapet av sansene er.

Mange får forvrengt luktesans og smakssans

Men pasientene mister ikke bare luktesansen, mange får også forvrengte lukter i nesen.

- Noen opplever at visse matvarer lukter annerledes enn før. Særlig synes ma

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt