Men på klinikken på Det odontologiske fakultet i Geitmyrsveien i Oslo tar tannlege
Preet Bano Singh imot fortvilte pasienter som har mistet luktesansen og smakssansen.
Det siste året har hun fått veldig mye mer å gjøre, skriver forskning.no
Singh har doktorgrad i luktesans, og hun er førsteamanuensis og spesialist i smak- og luktesans ved Universitetet i Oslo.
Hun viser oss en tykk bunke med data om pasienter som er utredet for tapt eller forvrengt lukte- eller smakssans.
Mange av dem står nå i kø for å få behandling. Andre venter i kø for å bli utredet.
Åtte av ti mister luktesansen
Så mange som 77 prosent mister luktesansen av covid-19-sykdom, viser internasjonale studier.
Halvparten sliter med tapt eller forvrengt luktesans etter at de ellers er blitt friske. Noen så lenge som et år senere. Les mer om tap og forstyrrelse av lukt og smak i denne forskning.no-saken fra i fjor.
- Det påvirker livskvaliteten til disse pasientene og svekker den psykiske helsen deres, sier Bano Singh til forskning.no.
Hun mener problemet blir bagatellisert av helsemyndighetene.
FORTVILTE: Pasienter med senfølger etter covid-19 kommer fra hele landet for å få tilbake luktesansen hos Bano Singh - De blir fortvilte når de hører hvor lang ventetid det er, sier hun. (Foto: Anne Lise Stranden)
Kartlegger tapt lukte- og smakssans
Covid-19-pasienter merker det umiddelbart når de mister luktesansen og smakssansen, ifølge Singh.
- Mange husker nøyaktig datoen for når de mistet disse sansene, sier hun.
Mange av dem som rammes, har ellers hatt milde forløp av selve covid-19-sykdommen.
Pasientene som kommer til henne, hadde gjennomgått covid-19-sykdom for åtte måneder siden i snitt. De er 40 år i snitt, og flesteparten er ikke-røykere.
Første skritt når pasienter kommer til henne, er å kartlegge hvor alvorlig tapet av luktesans eller smakssans er.
- Noen lukter noe, andre ingenting. Og et like stort problem er at mange får forvrengt luktesans og smakssans, sier hun.
Pasientene krysser først av hvor mye av luktesansen eller smakssansen de har mistet.
- Selvrapporteringen skal avdekke hvilke matvarer eller andre produkter de ikke lenger kan lukte, og om luktesansen er vedvarende borte eller bare av og til, forklarer Singh.
Etter hvert går pasienten gjennom en rekke lukttester og smakstester, for å kartlegge ytterligere hvor omfattende tapet av sansene er.
Mange får forvrengt luktesans og smakssans
Men pasientene mister ikke bare luktesansen, mange får også forvrengte lukter i nesen.
- Noen opplever at visse matvarer lukter annerledes enn før. Særlig synes ma