AddToAny

De første koronasmittede fulgte i mindre grad smittevernrådene

De første koronasmittede fulgte i mindre grad smittevernrådene
POPULÆRVITENSKAP: Var de som først ble smittet av korona forskjellige fra resten av befolkningen?
Om de som ble smittet hadde mindre respekt for viruset eller var mindre forsiktige med smittevern, så gir det oss en pekepinn om hvordan vi bør bekjempe pandemier. Og hva tenker de som har vært smittet om koronaviruset i ettertid?

Da koronaen først kom til Norge i mars visste de fleste av oss lite om sykdommen. Vi hadde kanskje hørt om utbrudd i utlandet, men det var mye usikkerhet om hvordan viruset kan smitte, hvor alvorlig sykdommen er, hvor omfattende pandemien kan bli, eller i hvor stor grad den vil påvirke hverdagen vår.

I psykologien antar vi ofte at det å se på sykdommen som å være farlig for oss vil være med på å motivere oss til å ta forhåndsregler for å unngå å bli syke eller å gjøre andre syke. Det er derfor interessant å se på hvordan de som først ble smittet tenkte på risiko og smittevern.

Undersøkelse blant de som har vært smittet

I løpet av mars var det 5,107 som ble registrert som smittet i Norge. En del av de pasientene som først ble smittet av korona på Vestlandet deltok i en oppfølgingsstudie av medisinske aspekter ved sykdommen i månedsskiftet september/oktober. 88 av disse var også villige til å svare på noen spørsmål om hvordan de har tenkt på pandemien i tiden før og etter at de ble smittet. Disse pasientene rapporterte at de hadde blitt smittet i løpet av mars måned, og sa at de hadde vært syke mellom 2 og 92 dager (median på 15 dager).

Det er selvsagt vanskelig for oss å huske hva vi tenkte om et tema for flere måneder siden, spesielt når så mye har skjedd i mellomtiden. For å forsøke å kontrollere for dette, har vi også hatt en sammenligningsgruppe av pasienter som var på legevakten av

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Nesten hver tredje person som lever i samliv, gjør det som samboere. Andelen øker stadig, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
forskning.no 21.01.2021
Nora topper Statistisk sentralbyrås navnestatistikk for jentenavn i 2020. Jakob var det mest populære guttenavnet.
forskning.no 21.01.2021
Metall-dingser fra bronsealderen kan ha blitt brukt som penger, tror forskere.
forskning.no 21.01.2021
For første gang er det ikke bare danskenes helse som står i fokus når de blir anbefalt hva de skal spise. - Dette blir for unyansert og for komplisert, mener norsk forsker.
forskning.no 21.01.2021
KRONIKK: Vi håper foresatte også vil oppdage at flere kan forstå matematikk - selv om arbeidsmåter og oppgaver kan være annerledes enn da dere gikk på skolen.
forskning.no 21.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt