AddToAny

Dagbladet sendte 96,7 prosent av Breiviks frie forklaring

Kuttet lyden i under to minutter. Medienes redaksjonelle valg rundt terrordømte Anders Behring Breiviks prøveløslatelsessak har blitt grundig diskutert denne uka.
Dagbladet har stått i sentrum for mye av diskusjonen, blant annet siden avisa valgte å vise langt mer fra Breiviks forklaring enn andre medier.

Mens så godt som ingen andre norske medier viste et eneste direktebilde fra terroristens frie forklaring, ble det gjort andre vurderinger hos Dagbladet tirsdag 18. januar.

Avisas nyhetsredaktør Frode Hansen har tidligere uttalt at åpenhet og kontekst var to viktige stikkord, og understreket viktigheten av best mulig innsyn for allmennheten.

- Vi visste at vår beslutning om å sende deler av terroristens forklaring ville bli krevende, sa Hansen til Journalisten.

En gjennomgang Journalisten har gjort av tirsdagens nettsending viser at avisa sendte store deler: 96,7 prosent av Breiviks frie forklaring ble vist på Dagbladet.no.

59 minutter enetale

Journalisten har konsentrert seg om den såkalte frie forklaringen, siden terroristen der fikk argumentere i egen regi. I de senere delene av forklaringen svarte Breivik på spørsmål fra advokatene.

Breiviks enetale, etter noen innledende praktikaliteter, varer nesten på sekundet i 59 minutter - ett minutt unna én time.

Kritikere av at Dagbladet sendte så mye fra den frie forklaringen, har pekt på at Breivik fikk komme til orde med sin høyreekstreme ideologi. Og store deler av den frie forklaringen handler om ideologi:

Breivik snakker om sin oppfatning om «hvitt folkemord» og kulturkrig, om at høyreradikale krefter i verden har vært med på å redde 25 millioner menneskeliv siden 2011, og om hvordan han selv kan være en viktig brikke for den norske stat. For å nevne noe.

Og budskapet slapp i all hovedsak gjennom hos Dagbladet: Kun to ganger, i perioder på henholdsvis 47 og 69 sekunder, skrudde avisa av lyden fra rettssalen under den 59 minutter lange frie forklaringen. Disse 116 sekundene utgjør 3,3 prosent av den frie forklaringens varighet.

Dagbladet ønsker ikke å kommentere innholdet i de dempede delene overfor Journalisten.

Nyhetsredaktør Hansen har tidligere sagt til Medier24 at de blurret bilder og mutet lyd ved to punkter: aktiv oppfordring til straffbare handlinger og konkrete detaljer om pårørende og ofre.

Selve sendingen fra forklaringen preges store deler av tiden av tekstplakat i bunnen av bildet med henvisning til en artikkel man kunne lese på Dagbladets nettsider, med tittel: «- Dette virker absurd, sier terrorforsker».

Alene blant mediene

Dagbladet var ganske så alene om den brede åpenheten for Breiviks frie forklaring.

Journalisten har tidligere omtalt at TV 2, som var eneste andre norske medium som planla å sende direkte med innlagt forsinkelse fra forklaringen, la vekk den frie forklaringen etter få sekunder.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække forklarte kuttingen med at terroristen brukte forklaringen sin til propaganda.

- Da blir det meningsløst og gir oss mindre mulighet til å sette det i kontekst, sa Solbrække til Journalisten.

- Var forberedt på alt

Mads A. Andersen er direktør for tv i Aller Media og har redaktøransvar for DBTV.

Han svarer på kommentarforespørsel om andelen avisa publiserte:

- Jeg har ingen formening om det er mye eller lite. Vi var forberedt på alt fra å ikke sende noe, til å sende alt. Det vi valgte å ikke kringkaste fra Breiviks forklaring anser vi som upublisert journalistisk materiale og er følgelig noe vi ikke ønsker å kommentere. Vi anså ikke det som relevant for saken, der og da, skriver Andersen i en sms til Journalisten.

Resten mener redaksjonen gir et tydelig bilde av at Breivik ikke angrer på det han har gjort, ikke ber genuint om tilgivelse og heller ikke tar reell avstand fra vold og terror, skriver Andersen, og legger til:

- Fulgte man for eksempel NRKs digitale dekning kunne man nesten få inntrykk av det motsatte. Det mener jeg er uheldig og på grensen til uetisk med tanke på hva som faktisk kom frem i retten. Vi er fornøyde med at vi ikke skapte et sånt bilde med bruddstykker og enkeltutdrag fra en særs forskrudd og usammenhengende forklaring fra en personlighetsforstyrret stakkar.

Får støtte

I tillegg til kritikk har flere stemmer støttet at publikum fikk anledning til å overvære Breiviks forklaring.

Terrorforsker Lars Gule sa til Klassekampen at det er en styrke for rettsstaten at allmennheten kan følge med på hva som foregår i en rettssal, og at en rettssal ikke er en plattform som gir terroristens tanker og holdninger legitimitet.

Breiviks tidligere forsvarer Geir Lippestad advarte overfor Vårt Land mot å «sensurere eller sladde ut» terroristens verdensbilde og argumenter:

- Ved å være redd for at hans synspunkter kommer ut, gjør man ham mye viktigere enn han egentlig er. De aller, aller fleste i høyreekstreme miljøer mener hans verdensbilde og argumenter er usammenhengende og urealistisk. Jeg tenker at da skal man ikke være så redd for å vise det. Da viser vi hvem Breivik egentlig er, sa Lippestad til avisa.

Til opplysning: Nils Martin Silvola var ansatt i Dagbladet i perioden 2014-2016.

Image-text:

Terrordømte Anders Behring Breivik (i forgrunnen) forklarte seg i retten, for sorenskriver Dag Bjørvik.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Palestinske myndigheter sier at deres gransking viser at Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh ble drept med overlegg av israelske styrker.
Journalisten 26.05.2022
- I tillegg til å levere gode økonomiske resultater har vi også opplevd vekst på alle våre publikasjoner, sier konsernsjef Lise Vedde-Fjærestad.
Journalisten 26.05.2022
Rotløs tilværelse for Marina Ovsjannikova etter antikrigsstuntet på russisk tv.
Journalisten 25.05.2022
Norges Bryteforbund har inngått en TV-avtale med NRK, VG og Amedia, som skal dele på å vise sporten de neste to årene.
Journalisten 25.05.2022
Delte nettavis-oppslag med bilde av Støre.
Journalisten 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt