AddToAny

Da Randi ble tillitsvalgt så hun at ikke alle renholdere hadde det like bra på jobb som henne

Hun var 19 år da hun fikk sitt første barn, og nummer to og tre kom før hun var 30. I denne perioden tok Randi Arntsen gjerne flere jobber på en gang - det kunne være i blomsterbutikk eller i utelivsbransjen, som utkaster eller bak disk.
I bakhodet formet det seg en plan. Hun ville bli helse- og omsorgsarbeider og tok allmennfaglig påbygning og delartium i faget. Men med mye aleneansvar for barna var det tøft med studielån - hun trengte å tjene penger. Så kom sommerjobben som førte henne inn i yrket hun skulle bli i.

Randi skulle egentlig bare hjelpe til i Rana Gruber, der moren vasket, i seks dager. Men sommerjobb ble til vikariat, helt til gruva skulle omstrukturere to år senere og renholderne ble overflødige.

Randi var bare arbeidsledig i tre dager. På den fjerde dagen fikk hun jobb i Serviceekspressen, som noen år senere ble kjøpt opp av Kvikk Renhold. Der har hun vært i over 20 år, så godt trives hun.

Men det var først da hun ble tillitsvalgt, at hun forsto at ikke alle renholdere hadde det like bra på jobb som henne.

- Hemmelig

I dag er Randi Arntsen 61 år og driver hovedsakelig med renhold for en anleggsbedrift knyttet til Industriparken i Mo i Rana. Hun er også sterkt engasjert i fagbevegelsen. Hun ble tidlig tillitsvalgt på jobb, og fikk etter hvert en plass i styret i avdeling 4 Nordland i Arbeidsmandsforbundet.

Hun har sittet i landsstyret i to perioder og er fremdeles en del av bransjerådet for renhold. I 2019 ble hun valgt inn som nestleder i forbundets kontrollkomite, som skal påse at alt skjer etter boka. Det vil si etter forbundets vedtekter og vedtak. Interessant det også, synes 61-åringen, og kvalifikasjonen er da også at hun har oversikt over lover og regler, presedenser og instrukser - kort sagt har alt på stell.

Det eneste helgelendingen synes er trassig med vervet, er at hun må holde så mye hemmelig.

- Det som skjer i Kontrollkomiteen, kan jeg jo ikke si noe om, sier hun med en latter. Så forteller hun om oppveksten i Glomfjord og Mo i Rana.

Speider'n og korps

Hun var den eldste av fem søstre, og fikk mye ansvar. Moren var hjemmeværende noen år, men gikk etter hvert ut i ulike jobber i servicebransjen, mens faren jobbet som mekaniker på Jernverket.

- Jeg ble nok av og til en reservemor for søstrene mine, forteller Randi, som ikke nødvendigvis aksepterte rollen.

- Av og til ble jeg lei av dem og rømte til mormor like ved. Hun lyttet og var snill. Hun bare var der - alltid.

Randi gikk

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Ina Ukkelberg var 13 år da hun var med bestefar på jobb og fikk se en sprenging. Siden har hun visst hva yrket hennes skulle bli.
Arbeidsmanden 25.06.2022
Regjeringen lanserer 100 tiltak for å styrke grønn industri, og syv prioriterte områder kan få tilgang på inntil 60 milliarder. Mineralnæringa er ikke en av dem.
Arbeidsmanden 23.06.2022
I fjor døde ni arbeidere i bygg og anlegg. Fire av dem ble klemt i hjel. Nå har det kommet en ny veileder som skal redde liv.
Arbeidsmanden 23.06.2022
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier fortsatt nei til kulldrift på Svalbard. Men gruvearbeider-kollegaene Svein Jonny Albrigtsen og Rune Mjelde kjemper videre.
Arbeidsmanden 19.06.2022
Er du glemsom? Da bør du ha skrevet ned serienummeret på dine verdifulle duppeditter.
Arbeidsmanden 17.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt