AddToAny

Da de startet, ble 45 artikler trukket tilbake hver måned. Så økte det til 300

Antallet forskningsartikler som blir trukket tilbake, har økt betydelig siden Ivan Orantsky startet Retraction Watch. Men enda flere artikler burde blitt trukket, mener han.
Brussel (Khrono): Da Ivan Orantsky og kollegaen Adam Marcus i 2010 startet bloggen Retraction Watch, ante de ikke hva de sto overfor. De skulle kartlegge forlagenes tilbaketrekking av forskningsartikler og trodde det var snakk om tre tilfeller i måneden.

«Det hadde ikke vært sant på et tiår», slår han fast i en artikkel i Nature, der han nylig gjorde opp status for arbeidet.

Da de startet opp, var det snakk om 45 tilbaketrekkinger i måneden i snitt. Siden da har det økt kraftig. I i fjor var det snakk om nær 300 i måneden.

I mellomtiden er Retraction Watch blitt en helt sentral kilde for de som vil følge forlagene og tidsskriftenes tilbaketrekkinger. De har bygd opp en database som nå har nær 35.000 oppføringer, den eldste er fra 1756, da en kritikk av arbeidet til Benjamin Franklin ble trukket tilbake.

Det har med andre ord skjedd ting.

- Det er blitt langt mer bevissthet, og det er ikke bare kosmetisk. Det er flere tilbaketrekkinger, det er et eget felt nå, som ikke eksisterte før, sier Orantsky til Khrono via en dataskjerm.

Mener langt mer burde vært trukket

Orantsky viser til hvordan det nå er egne folk som jobber med forskningsintegritet, det er folk som studerer det, og de har en egen World Conferences on Research Integrity som er blitt større og mer prominent.

- Tilbaketrekkingene har økt dramatisk, i stor grad på grunn av bevissthet og fordi folk faktisk snakker om disse tingene.

Alt dette er godt nytt, slår han fast.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Aleksander Stokkebø (H) stiller spørsmål ved hvor uavhengig komiteen som har vurdert søknadene om nye jussutdanninger er. Ola Borten Moe avviser kritikken.
Khrono 28.09.2022
Satsinga på innovasjon er her for å bli. Fagmiljøa på universitetet må ta eigarskap til den, skriv Lars Nyre.
Khrono 28.09.2022
En ekspertgruppe vurderer om det er for rigide krav for å bli universitet og ber om innspill fra universiteter og høgskoler.
Khrono 28.09.2022
Vi bør se på ph.d.-kandidatenes totale arbeidsbyrde, og vurdere om det er realistisk å innfri de forventningene vi har til dem på tre år.
Khrono 28.09.2022
Det norske opptakssystemet knaker i sammenføyningene. Det trengs investeringer på flere hundre millioner i nytt system, kommer det fram i ny rapport.
Khrono 28.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt