AddToAny

Dårlig pensjon for ansatte i handelen. Nå må det fikses, mener HK.

Det er hektisk aktivitet på Haugaland taxisentral. Jorunn Tjoland har ansvaret for skolekjøringa. Telefonen ringer i ett sett, mange elever skal hjem.
Det gjelder å jobbe effektivt, hver telefon betyr en potensiell bestilling, som igjen betyr penger for bedriften - og til syvende og sist, lønn til Tjoland.

Og den iherdige innsatsen betaler seg i form ei grei lønn, mener Jorunn når hun avløses til en liten prat med HK-Nytt.

Men hva med pensjon, denne utsatte lønna hun skal få om cirka 40 år, hva tror 27-åringen om den?

Da blir hun svar skyldig. Som oss fleste andre. Pensjon er for henne som for flertallet - for langt unna til å tenke noe på.

- Jeg tar gjerne imot samme pensjon som jeg har i lønn, jeg, det synes jeg høres bra ut, smiler Tjoland.

Deltidsansatte i Kiwi skal også få fast månedslønn

Flertallet får ikke fra første krone

Full lønn som pensjonist er nok en utopi, for oss alle. Men drømmen om en god pensjon er også lenger unna for noen enn for andre.

Inkludert Tjoland - og mange andre HK-medlemmer. Det viser en rapport som Actecan har utarbeidet på vegne av HK:

* Kun 16 prosent innenfor handel har pensjon fra første krone

* Halvparten av bedriftene i Norge går på minstesatsene for pensjon - innenfor handel er tallet 60 prosent

Hva betyr så dette? Det betyr at veldig mange vil få en unødvendig dårlig pensjon, mener Bjørn Mietinen, nestleder i HK.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

HK: - Trenger ikke flere utvalg

- Vi må gjøre endringer, og de bør gjøres umiddelbart. Vi trenger ikke flere utredninger. Våre medlemmer fortjener en bedre pensjon, understreker Mietinen.

Det er ikke første gang en pensjonsrapport slenges i bordet, verken fra HK eller fra andre forbund og organisasjoner. Men på Stortinget utredes det istedenfor å lovfeste retten til pensjon fra første krone.

Ifølge rapporten vil pensjon fra første krone, for samtlige arbeidstakere i Norge, koste om lag tre milliarder kroner. Det høres kanskje mye ut, men det utgjorde ikke mer enn 0,29 prosent av samla lønnskostnader i privat sektor i 2018.

- Dette vil gagne veldig mange, og særlig de som har minst fra før av. Vi må få til ordninger som gjør at pensjonen ikke blir for liten, understreker Mietinen.

I handelen vil pensjon fra første krone i snitt øke pensjonen fra arbeidsgiver med 32 prosent - fra 22.500 til 29.800 kroner i året. Om man går på minstesatsene koster pensjon fra første krone kun 2.000 kroner i året per ansatt.

Må gå lovveien

Pensjon er med få unntak ikke regulert i sentrale tariffavtaler. Det vil si at det må lovendringer til for å endre på pensjonen - eller det må gjøres lokalt i bedriftene. En del HK-klubber har da også lykkes i lokale forhandlinger med å bedre pensjonsordningen. Men de aller fleste, som rapporten viser, går på lovens minstesatser.

Nettopp derfor er det viktig å få endret på loven.

- Det var vel aldri en tanke at pensjonssatsene skulle stoppe med to prosent av lønna, som loven sier i dag. Minstesatsene må opp til minst tre eller fire prosent, sier Bjørn Mietinen.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt