AddToAny

Coop-ansatte kan få ny tariffavtale

Styret i Samfo, arbeidsgiverorganisasjonen til Coop og andre samvirkeforetak, har endelig tatt stilling til hvilken arbeidsgiverorganisasjon de ønsker å gå inn i. Styret anbefaler generalforsamlingen å vedta at Samfo oppløses 31.
januar 2020, og at medlemmene går over til Virke. Det opplyser Torgeir Kroken, administrerende direktør i Samfo til HK-Nytt.

- Tariffmessige utfordringer

Arbeidsgiverorganisasjonen har det siste året vurdert om de skal gå til Virke eller NHO.

- Vi ser at vi har hatt tariffmessige utfordringer. Samfo har ikke kunnet levere konkurransedyktige vilkår, sier Kroken.

Han vil ikke peke på en enkel årsak til at valget falt på Virke.

- Det er en helhetlig vurdering som ligger bak. Det er viktig at handelen er samlet, og at vi har et fellesskap, sier han.

Virke organiserer det store flertallet av arbeidsgivere i varehandelen, mens NHO er mindre på dette området.

Bytter tariffavtaler

Det er uklart hva slags konsekvenser et vedtak om å gå inn i Virke vil få for de ansatte. Ifølge Kroken vil de ansatte være omfattet av tariffavtalene mellom LO og Samfo fram til de utløper 1. april. Deretter vil de ansatte bli omfattet av Virkes tariffavtaler.

- Er det ikke forskjeller på avtalene?

- På noen steder er de identiske, andre steder forskjellige. Det er Hovedavtalen som regulerer dette, og som vil avgjøre hva som skjer, sier Torgeir Kroken.

- Hvis dette forslaget går igjennom, vil det være opp til LO og Virke å bli enige om overføringene, sier han.

I Hovedavtalen mellom LO og Virke står det at «dersom bedriften er bundet av annen tariffavtale ved innmeldelse i Virke, gjelder denne til den er brakt til utløp

dersom partene ikke blir enige om noe annet Medfører overgang til ny tariffavtale endringer i lønns- og arbeidsvilkår, herunder pensjon eller forskjeller i

vilkårene blant dem som utfører samme arbeid, skal det forhandles om en overgangsordning.»

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

HK vil se nøye på saken

Bjørn Mietinen, nestleder i HK, er glad for at det nærmer seg en avklaring i dette spørsmålet.

- Jeg synes det er bra at Samfo har bestemt seg, det har vært mye usikkerhet rundt dette blant våre tillitsvalgte. HK er jo ingen part i disse diskusjonene, vi har tariffavtaler med både Virke og NHO, påpeker han.

Mietinen vil ikke forskuttere hva slags tariffmessige konsekvenser en overgang til Virke vil få. Han viser til at det er få forskjeller i Samfos og Virkes tariffavtaler for de ansatte i Coop-butikkene, men at Samfo har egne tariffavtaler for ansatte på lagre, og for ledere. I Virkeområdet er det én felles tariffavtale for varehandelen, med egne bestemmelser for lageransatte i den.

- Vi må se nøye på dette og vurdere det skikkelig, sier Mietinen til HK-Nytt.

Avgjøres i november

Forslaget skal behandles i Samfos ordinære generalforsamling 19. november, og i en ekstraordinær generalforsamling 28. november. Forslaget må få to tredjedels flertall begge steder.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, stiller seg avventende.

- Jeg kan bekrefte at vi er orientert om forslaget styret i Samfo har sendt ut. Det er vi glad for, men vi har full respekt for at Samfo skal gjøre vedtak på generalforsamlingen. Vi avventer den formelle prosessen, sier han til HK-Nytt.

Dette skrev HK Nytt om saken i januar: Samfo vurderer å slå seg sammen med NHO eller Virke

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
HK-Nytt 29.06.2020
HK region Østlandet Sør foreslår forbundsansatt og tidligere SV-politiker Lena Reitan som ny nestleder. Det begynner å bli trangt om plassen i HK-toppen.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt