AddToAny

Coop-ansatte kan få ny tariffavtale

Styret i Samfo, arbeidsgiverorganisasjonen til Coop og andre samvirkeforetak, har endelig tatt stilling til hvilken arbeidsgiverorganisasjon de ønsker å gå inn i. Styret anbefaler generalforsamlingen å vedta at Samfo oppløses 31.
januar 2020, og at medlemmene går over til Virke. Det opplyser Torgeir Kroken, administrerende direktør i Samfo til HK-Nytt.

- Tariffmessige utfordringer

Arbeidsgiverorganisasjonen har det siste året vurdert om de skal gå til Virke eller NHO.

- Vi ser at vi har hatt tariffmessige utfordringer. Samfo har ikke kunnet levere konkurransedyktige vilkår, sier Kroken.

Han vil ikke peke på en enkel årsak til at valget falt på Virke.

- Det er en helhetlig vurdering som ligger bak. Det er viktig at handelen er samlet, og at vi har et fellesskap, sier han.

Virke organiserer det store flertallet av arbeidsgivere i varehandelen, mens NHO er mindre på dette området.

Bytter tariffavtaler

Det er uklart hva slags konsekvenser et vedtak om å gå inn i Virke vil få for de ansatte. Ifølge Kroken vil de ansatte være omfattet av tariffavtalene mellom LO og Samfo fram til de utløper 1. april. Deretter vil de ansatte bli omfattet av Virkes tariffavtaler.

- Er det ikke forskjeller på avtalene?

- På noen steder er de identiske, andre steder forskjellige. Det er Hovedavtalen som regulerer dette, og som vil avgjøre hva som skjer, sier Torgeir Kroken.

- Hvis dette forslaget går igjennom, vil det være opp til LO og Virke å bli enige om overføringene, sier han.

I Hovedavtalen mellom LO og Virke står det at «dersom bedriften er bundet av annen tariffavtale ved innmeldelse i Virke, gjelder denne til den er brakt til utløp

dersom partene ikke blir enige om noe annet Medfører overgang til ny tariffavtale endringer i lønns- og arbeidsvilkår, herunder pensjon eller forskjeller i

vilkårene blant dem som utfører samme arbeid, skal det forhandles om en overgangsordning.»

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

HK vil se nøye på saken

Bjørn Mietinen, nestleder i HK, er glad for at det nærmer seg en avklaring i dette spørsmålet.

- Jeg synes det er bra at Samfo har bestemt seg, det har vært mye usikkerhet rundt dette blant våre tillitsvalgte. HK er jo ingen part i disse diskusjonene, vi har tariffavtaler med både Virke og NHO, påpeker han.

Mietinen vil ikke forskuttere hva slags tariffmessige konsekvenser en overgang til Virke vil få. Han viser til at det er få forskjeller i Samfos og Virkes tariffavtaler for de ansatte i Coop-butikkene, men at Samfo har egne tariffavtaler for ansatte på lagre, og for ledere. I Virkeområdet er det én felles tariffavtale for varehandelen, med egne bestemmelser for lageransatte i den.

- Vi må se nøye på dette og vurdere det skikkelig, sier Mietinen til HK-Nytt.

Avgjøres i november

Forslaget skal behandles i Samfos ordinære generalforsamling 19. november, og i en ekstraordinær generalforsamling 28. november. Forslaget må få to tredjedels flertall begge steder.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, stiller seg avventende.

- Jeg kan bekrefte at vi er orientert om forslaget styret i Samfo har sendt ut. Det er vi glad for, men vi har full respekt for at Samfo skal gjøre vedtak på generalforsamlingen. Vi avventer den formelle prosessen, sier han til HK-Nytt.

Dette skrev HK Nytt om saken i januar: Samfo vurderer å slå seg sammen med NHO eller Virke

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det er E24.no som melder at 21 av 42 butikker nå har opphørssalg. Det er Jotunfjell Partners som har kjøpt opp hele Notabene-kjeden, etter konkursen mandag. Selskapet eide 20 prosent av kjeden fra før av.
HK-Nytt 21.11.2019
Den tidligere tillitsvalgte har tilstått underslaget på alle punkter. Pengene ble underslått over en periode på elleve år, mens han satt som kasserer i både fagforening og lokal klubb.
HK-Nytt 21.11.2019
Kiosk «Lettere, mindre Bygninger, i hvilke der selges Aviser, Billetter, Cigarer o.l Det altid abentstående Rum er her indskrænket til en Firkant hvorigjennem Ekspeditionen foregaar»
HK-Nytt 20.11.2019
Notabene tapte 28,5 millioner kroner før skatt i 2018 etter å ha omsatt for 183 millioner kroner. Året før gikk bokhandlerkjeden så vidt i pluss, skriver DN.
HK-Nytt 19.11.2019
I juni åpnet Coop Norges første døgnåpne, ubetjente butikk. Før åpning var både butikksjef Yury Boyarintsev og kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop usikre på om kundene i det hele tatt hadde behov for å handle noe om natta.
HK-Nytt 18.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt