AddToAny

Bygg for klima

Bygg for klima
Deltagere i Opptre-konkurranse går ut mot overlegen teknologioptimisme i byggebransjens klimastrategi. - Klimaprosjekter seiler som oftest under falskt klimaflagg, sier arkitekt Hans-Kristian Hagen.
Hva er egentlig riktig vei å gå for arkitekter, ingeniører og håndverkere for å oppnå mindre klimafotavtrykk fra norske boliger? Spørsmålet er oppe til diskusjonen i etterkant av Opptre-konkurransen - en arkitektkonkurranse som undersøker potensialet for energieffektivisering av småhus på en mer kostnadseffektiv måte.

Konkurransen er ledet av Sintef Community i samarbeid med NTNU - Fakultet for arkitektur og design. Vinnerne av konkurransen ble kåret tidligere i år, men resultatet overrasket ett av de tapende finalelagene.

Arkitekt Hans-Kristian Hagen, ingeniør Oddbjørn Sandstrand-Dahlstrøm og tømrermester Ole Thorstensen deltok selv med prosjektet «Huset i Sandefjord», og trioen har i etterkant utført en kritisk analyse av konkurransen. Her hevder de at den ikke fremmer klimatiltak som monner og at det «vil føre til økte klimagassutslipp dersom dette blir stående som forbilde for oppgradering av eneboliger i Norge».

- Hvis en skal ta utgangspunkt i at hovedfokuset til konkurransen er å få ned klimagassutslipp, er ingen av de seks konkurranseprosjektene gode prosjekter. Ingen vinnere burde blitt kåret, sier tømrermester Ole Thorstensen til Arkitektnytt.

Større enn Opptre

Arkitekten i grupperingen, Hans-Kristian Hagen, er også universitetslektor på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Han mener diskusjonen er større enn selve konkurransen.

- For meg utløste Opptre en nysgjerrig skepsis til tankegodset og holdningene som ligger til grunn for vurderinger som gjøres i store institusjoner som Sintef, Enova og kanskje også NAL.

Hagen mener det hersker en overlegen optimisme på vegne av teknologiske fremskritt, som også preger hvordan man snakker om klima - i hele byggebransjen.

- Så lenge man har gode tall på energireduksjon, forholder man seg ikke aktivt til hva man gjør eller ikke gjør med eksisterende bygningsmasse. Alle disse prosjektene, omtalt som klimaprosjekter, seiler som oftest under falskt klimaflagg.

Han har spesielt bitt seg merke i to rådhusoppgraderinger, i henholdsvis Bærum og Gjøvik, hvor han finner lignende tankegods.

- Prosjektene er omtalt som klimavennlige, men det følges sjelden eller aldri opp hvorfor de er klimavennlige. Sannheten er at byggeaktiviteten under oppgradering, og alle materialer som går inn i prosjektet, gir en stor pott med utslipp, som på lik linje med Opptre-konkurransen må nedskrives over 60 år.

- Ikke bygg nytt

Thorstensen, Hagen og teamet har regnet på utslippene til de ulike prosjektene i konkurransen. De mener man har sett seg blind på store, kostbare inngrep, med høye klimagassutslipp, for å gjøre husene mer energieffektive. En av feilene de mener gjøres, er at oppgraderingsprosjektene hele tiden sammenlignes med å bygge et fullstendig nytt hus.

- Å sammenligne med å bygge nytt er fullstendig meningsløst og urealistisk. Det finnes 1,3 millioner eneboliger i Norge, veldig få av disse skal rives og bygges på ny. Det er for det første kostbart og gir heller ikke nødvendigvis de beste klimatiltakene, sier Thorstensen, som også er forfatter av boken «En snekkers dagbok».

I tillegg reagerer trioen på at man i vurderingen av prosjektene regner med at utslippene fra bygging og oppgradering avskrives over e

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt