AddToAny

Butikkansatte på Østlandet har samlet seg om fire tariffkrav

- Det handler om en lønn å leve av og ei arbeidstid å leve med. Dette er krav vi er villige til å streike for.
Det sier Charlott Pedersen, nyvalgt leder i bransjegruppa for privat handel og service i HK region Øst. Hun forteller at bransjegruppa har samlet seg om fire krav de ønsker at HK fremmer i tariffoppgjøret til våren. Bransjegruppa får full støtte fra leder og nestleder i region Øst, Fawsi Adem og Trine Skaug Martinsen, og av lederen i fagforeninga HK Oslo/Akershus, John Thomas Suhr.

Forskuttering av feriepenger

Det første kravet bransjegruppa har samlet seg om er forskuttering av sykepenger og foreldrepenger, altså at alt utbetales av bedriften og ikke av Nav. Folketrygden gir bare rett til feriepenger for de første 48 dagene av en sykmelding etter arbeidsgiverperioden på 16 dager, og for de første 12 eller 15 ukene under foreldrepermisjon. Pedersen mener at alle bør få fulle feriepenger både under sykmelding og foreldrepermisjon.

Større tillegg på natt og søndag

Det andre kravet er økte tillegg for å arbeide om natta og på søndager. Pedersen og resten av bransjegruppa vil at nattarbeid skal regnes fra klokka 21 på hverdager, og være på 100 prosent av timelønna. I dag gir tariffavtalen de butikkansatte 45 kroner i kvelds- og nattillegg på hverdager. På lørdager får de ansatte 90 kroner ekstra i timen fra klokka 16 og fram til midnatt, da søndagstillegget på 96 kroner slår inn. Bransjegruppa vil at de butikkansatte i stedet skal ha et tillegg på 100 prosent av timelønna fra klokka 18 på lørdager og hele søndag.

- Det er bedriftene som velger disse arbeidstidene, da må de også betale for det, sier Pedersen.

Hun får full støtte fra Fawsi Adem.

- Landsoverenskomsten er ikke bygd for nattarbeid og for søndagsarbeid. Vi må ta denne kampen før arbeid på natt og søndag brer mer om seg, sier han.

- Arbeidsmiljøloven definerer nattarbeid fra klokka 21 på hverdager og søndagsarbeid fra klokka 18 på lørdager. Vi kan ikke ha en tariffavtale som er dårligere enn loven. Det er helt utrolig at vi har funnet oss i dette. Nå er det nok, sier John Thomas Suhr.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Ubekvemstillegg til deltidsansatte

Det tredje kravet er at den såkalte 12-timersregelen i landsoverenskomsten må fjernes. Den innebærer at ansatte som jobber mindre enn 12 timer i uka ikke har rett på tillegg for å jobbe kveld, natt og helg.

- Denne regelen gjør det lønnsomt for bedriftene å ha folk i deltidsstillinger. Det gjør det mer gunstig å splitte opp hele stillinger i små stillinger. Det skaper et A-lag og et B-lag blant de ansatte når tillegg for ubekvem arbeidstid blir gitt til én gruppe og ikke til en annen. Tariffavtalen sier også at det skal gis lik lønn for likt arbeid, påpeker Adem.

De fire mener at det er en utbredt praksis å ansette folk i stillinger som utgjør 11,5 timer i uka for å unngå å betale ubekvemstillegg.

- Jeg kommer rett fra et forhandlingsmøte hvor arbeidsgiveren sa rett ut at de gjør dette for å spare penger. Folk er dritt lei av denne urettferdigheten, sier Trine Skaug Martinsen.

Charlott Pedersen peker på at kravet er i tråd med et landsmøtevedtak i HK fra 2016.

- Dette er HKs politikk, så den må vi følge opp, sier hun.

Rett til hele arbeidsdager

Det fjerde og siste kravet fra bransjegruppa er at ansatte skal ha rett til å jobbe hele dager. I dag jobber mange deltidsansatte korte vakter spredt over flere dager. Trine Skaug Martinsen vet hva hun snakker om.

- Jeg jobber selv i 50 prosent stilling, men jobber stort sett fem dager i uka. Da har jeg kostnader til bil og bom hver dag, sier hun.

Slike arbeidstidsordninger gjør det også vanskelig å ha flere jobber, noe deltidsansatte gjerne må ha for å kunne forsørge seg selv, påpeker Martinsen.

Villig til streik

Ingen av de fire vil peke på ett av de fire kravene som det viktigste.

- Vi hadde i utgangspunktene en lang liste med krav, men vi ble enige om disse fire. Mange er opptatt av dette, sier Fawsi Adem.

Charlott Pedersen følger opp:

- I bransjegruppa var vi enige om at vi vil kjempe for disse kravene, og de henger nøye sammen. Dette er så viktig at vi er villige til å streike for det.

Charlott Pedersen håper at organisasjonen vil støtte opp om hennes bransjegruppes krav.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

Lang vei fram

De ulike regionenes bransjegrupper vil vedta sine krav til tariffoppgjøret i løpet av september. Så langt har bare bransjegruppene i region Midt-Norge, i tillegg til region Øst, gjort det. Rolf Bye, bransjerådsleder for privat handel og service i region Midt-Norge opplyser om at de har vedtatt sju prioriterte krav til tariffoppgjøret. Også denne gruppa vil at bedriftene forskutterer sykepenger utover arbeidsgiverperioden, at 12-timersregelen skal fjernes, og at det skal koste mer å ha ansatte på jobb på søndager og om natta. I tillegg vil de innføre nye lønnstrinn etter 10 og 15 års ansiennitet, og at tilleggene for ubekvem arbeidstid skal indeksreguleres.

Det er et stykke igjen før de endelige kravene i tariffoppgjøret vedtas. Hver av HKs sju regioner har egne bransjegrupper. Representanter fra de ulike bransjegruppene utgjør de ulike, nasjonale bransjerådene. Disse vedtar sine tariffkrav i oktober. Så skal kravene behandles av forbundsstyret, siden av HK representantskap i januar.

Image-text:

ØKTE TILLEGG: Regionleder Fawsi Adem og fagforeningsleder John Thomas Suhr mener dagens tillegg for arbeid på natt og søndag ikke er gode nok.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det norske tariffsystemet kan brukes til å bidra til å løse klimautfordringene, mener HK. Nå gir forbundet ut en egen bok - til inspirasjon for både arbeidsgivere, tillitsvalgte og medlemmer i fagbevegelsen.
HK-Nytt 02.06.2020
Når Sofie Nordvik lager smakfulle trerettere med mat fra søppelkonteinere, kjemper hun egentlig for at dette skal bli en umulig aktivitet.
HK-Nytt 01.06.2020
Buster Zoo-ledelsen savner fortsatt informasjon om hvilke problemer de ansatte faktisk har opplevd.
HK-Nytt 01.06.2020
SPØRSMÅL: I år blir vi i Norge i hele sommerferien. Trenger vi egentlig en reiseforsikring da, siden vi dropper utlandet i år?
HK-Nytt 01.06.2020
Handel og Kontor i Norge tar grep for sine mange permitterte medlemmer.
HK-Nytt 01.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt