AddToAny

Butikkansatte Kristine har gjort seg klar for et mer digitalt arbeidsliv

Assisterende butikksjef Kristine Mevik har gjennomført Digitaliseringsskolen for varehandelen.
- Dette kunne vært gøy!

Det var Kristine Meviks reaksjon da hun fikk en epost fra Handel og Kontor med informasjon om Digitaliseringsskolen for varehandelen.

Studiet, som tilbys av Universitetet i Sørøst-Norge, er myntet på akkurat sånne som Mevik, ledere og ansatte i varehandelen. 34-åringen jobber som assisterende butikksjef i Kiwi Grasmyr i Stathelle på Telemarkskysten. Våren 2021 var hun ferdig med det ettårige studiet. Store deler av fritida har Mevik brukt på å lære om digital teknologi - kunstig intelligens, oppbygging av apper og nettsteder. Studiet er samlingsbasert, men på grunn av koronaen har det foregått mest digitalt. Mevik var en av 34 studenter fra mange ulike bedrifter i varehandelen som fullførte studiet.

VR-briller

Ikke alt var helt nytt for henne. Mevik begynte på studier i markedsføring for mange år siden, men fullførte ikke. Hun fikk barn og måtte jobbe for å betale regninger. Men når denne muligheten dukket opp, kastet hun seg over den.

Første halvår av studiet handlet mye om å lære seg begreper, forteller hun. I det andre semesteret skulle hun og medstudentene lage sitt eget digitale konsept. Sammen utviklet de en klesnettbutikk hvor kundene kan prøve klærne hjemme ved hjelp av spillteknologi som VR-briller.

Frykter ikke framtida

Det spås at digitalisering og automatisering vil gjøre mange arbeidsplasser i varehandelen overflødig. En rapport fra 2017 konkluderte med at hele 40.000 arbeidsplasser vil forsvinne i løpet av ti år. Kristine Mevik er ikke så bekymret.

- Det vil bli færre som jobber i butikk enn nå, men dette vil skje gjennom naturlig avgang. Noen må håndtere varene. Maskiner kan ikke drive med kundeservice, påpeker hun.

På hennes arbeidsplass har de ikke begynt med selvbetjente kasser. Hadde det blitt aktuelt, hadde hun ikke vært redd for at det skulle true arbeidsplassene.

- Det kunne tatt litt av trykket når det er mange kunder på en gang. Det må uansett være nok folk til å hjelpe kundene.

- Kunnskap er en forsikring

Innføring av ny teknologi handler om mer enn arbeidsplasser. Kristine Mevik forteller om et nytt bestillingssystem på jobben, som kommer med forslag til bestilling av varer basert på hva butikken selger mye av og hvilke varer som er i ferd med å bli utsolgt. Slik blir det mindre svinn.

Får hun bruk for den nye kunnskapen fra studiet på jobben?

- I første omgang mest i forbindelse med markedsføring i sosiale medier. Jeg blander meg litt i hvordan man skal skrive for å generere klikk, sier Mevik.

Men hun ser større på det. Mevik håper at hun kan bruke de 30 studiepoengene fra Digitaliseringsskolen på den påbegynte bachelorgraden, og med tiden få gjort den ferdig.

- All kunnskap er en forsikring. Jo mer du tilegner deg av kunnskap, dess sikrere står du i en utvelgelsesprosess om noen må gå, sier hun.

- Folk må engasjere seg

Å å digitaliseringsskolen kostet ingenting for Kristine Mevik. Semesteravgift og bøker ble dekket av stipend fra HK.

- Det har vært veldig interessant. Folk bør engasjere seg i utviklingen, spesielt hvis de tenker at digitaliseringen kan ta jobben fra dem en dag, sier hun.

Men foreløpig vil ikke flere få tilbud om å gå Digitaliseringsskolen for varehandel, opplyser førsteamanuensis Birgitte Andrine Apenes Solem ved Universitetet i Sør-Norge. Årsaken er manglende finansiering av driften. Universitetet fikk støtte fra Kompetanse Norge til pilotprosjektet som Kristine Mevik deltok i, men så var det slutt. Så langt.

- Vi gir oss ikke helt, for bransjen trenger påfyll, sier Solem til HK-Nytt.

Hun opplyser om at universitetet har fått finansiering til et nytt varehandelsprosjekt for faghandelen ved navn DISRE, der det kan være mulig å søke om midler til en digitaliseringsskole for faghandelsansatte i neste omgang.

Image-text:

FØLG MED: - Folk bør engasjere seg i utviklingen, spesielt hvis de tenker at digitaliseringen kan ta jobben fra dem en dag, sier Kristine Mevik.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Elektronikkjeden har laget sitt eget tillitsvalgtsystem. HK kritiserer Elkjøp for å ha etablert et system som gir de ansatte falsk trygghet.
HK-Nytt 27.05.2022
Flertallet på Stortinget vil sette ned et utvalg som skal foreslå en lovendring for å styrke ansattes vern mot natt- og alenearbeid i varehandelen.
HK-Nytt 25.05.2022
Er du målrettet, konkurransedrevet og opptatt av lagspill? Da har Teknikmagasinet drømmejobben for deg. Men stillingen er bare på én prosent.
HK-Nytt 25.05.2022
Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble ikke enige om lønnsoppgjøret for de ansatte på bensinstasjoner tirsdag kveld. Nå må partene til mekling.
HK-Nytt 25.05.2022
Ferien står snart for døra, og junilønninga erstattes av feriepenger. Hva har du egentlig krav på, av både fri og penger?
HK-Nytt 25.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt