AddToAny

Blir lille larven OsloMet aldri mett?

Blir lille larven OsloMet aldri mett?
Slik skaper man et monopol, skriver statsautorisert tolk, Hanne Mørk.
OsloMet har nok monopol på utdanningen av og registreringskriteriene for tolker, trass dekan Sarah Paulsons ulne svar i Khrono .

Selv om OsloMet hverken drifter eller eier registeret, noe jeg heller ikke har påstått, sitter de på alle sider av bordet når det gjelder vår inngang til arbeidsmarkedet. Tolkeutdanningen defineres av OsloMet.

Det er ikke mulig å få godkjent utenlandsk tolkeutdanning fullt ut og heller ikke kurs arrangert av f.eks. universiteter. OsloMet/IMDi krever at all utdanning skal gjelde tolking i offentlig sektor og ha norsk i språkkombinasjonen. Slik skaper man et monopol.

På et tolkeseminar høsten 2019 om det nye registeret presenterte seksjonsleder for tolkeseksjonen bl.a. et nytt tilbud i grunnemnet Tolking i offentlig sektor, et samarbeid mellom NHH, Høgskolen på Vestlandet og Universitetet i Bergen. Sitat: «Innpasning av studiet i bachelorprogrammet ved OsloMet er et krav til det nye studietilbudet».

Ingen nytenking her, nei, ingen faglig diskusjon som kunne berike og fornye studiet. Det er ingen hemmelighet at mange tolker tar bachelorgraden ene og alene fordi de ellers ikke vil få høyeste klassifisering i Nasjonalt tolkeregister. Det er ikke mange som glade for å studere i grupper der noen har 20 års erfaring eller mer, og andre ingen, der noen har mastergrad, og andre ikke har fullført videregående. Det nemlig mulig å søke om fritak - f. eks. fra krav om samfunnskunnskap, rettslære, norsk på høyt nivå osv, som elever på videregående må beherske for å best

Les mer

Flere saker fra Khrono

Universitetet i Oslo er seg ikke sin rolle bevisst, sier professor Mette Kalager. Hun er en av flere vitenskapelig ansatte om er kritisk til gjennomføringen av massetesting på Blindern.
Khrono 03.03.2021
Universitetsdirektøren ber om at ansatte og studenter ved Universitetet i Oslo deltar i massetesting for covid-19 uten at han kan vise til prosjektprotokoll eller etisk godkjenning.
Khrono 03.03.2021
Seks kvinner og to menn står på lista. Totalt åtte personer er å finne på listen over søkere til Nord universitets stilling som studiedirektør.
Khrono 03.03.2021
Søkerlistene til de utlyste prorektor- og dekanstillingene ved Høgskulen på Vestlandet er klare.
Khrono 03.03.2021
Kommuneoverlege i Åmot, Ole Lohmann, ble i helgene varslet om flere sosiale sammenkomster.
Khrono 03.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt