Kjøkkenskriveren
03.09.2019
- Offentlig sektor har et spesielt ansvar for å redusere matsvinnet. Både stat, fylke og kommune må legge til rette for at det kastes mindre mat. Dere som lager mat til mange hver dag er i en unik posisjon, sa statssekretær Atle Hamar i Klima- og miljødepartementet da han åpnet bærekraft-konferansen i regi av Kost- og ernæringsforbundet dagen før dagen.
Det var forbundets Oslo- og Akershusavdeling som var vertskap for konferansen som hadde 110 påmeldte deltakere fra hele landet. Mange var spente på hva klima- og miljøminister Ola Elvestuen ville si om regjeringens arbeid rundt bærekraft, miljø og matsvinn. I siste liten fikk deltakerne vite at ministeren var forhindret i å komme. - At jeg nå åpner konferansen håper jeg ikke oppleves som buss for tog, sa Atle Hamar da han entret scenen.
Hamar var tydelig på at konferansen både hadde et viktig tema og var en viktig møteplass.
- Hvis matsvinn var et land, ville det ha vært det tredje største utslippslandet i verden.
Han viste til at bransjeavtalen om å halvere matsvinnet innen 2030 så langt har vært en suksess. Fra 2010 til 2016 er matsvinnet redusert med 14 prosent. 5 departementer, 12 bransjeorganisasjoner og 60 bedrifter i hele verdikjeden er med i avtalen. Dette er unikt, også i internasjonal sammenheng.
- Mange land har satt temaet på dagsorden, men har ikke en slik forpliktende
Gå til medietHamar var tydelig på at konferansen både hadde et viktig tema og var en viktig møteplass.
- Hvis matsvinn var et land, ville det ha vært det tredje største utslippslandet i verden.
Han viste til at bransjeavtalen om å halvere matsvinnet innen 2030 så langt har vært en suksess. Fra 2010 til 2016 er matsvinnet redusert med 14 prosent. 5 departementer, 12 bransjeorganisasjoner og 60 bedrifter i hele verdikjeden er med i avtalen. Dette er unikt, også i internasjonal sammenheng.
- Mange land har satt temaet på dagsorden, men har ikke en slik forpliktende