AddToAny

Bingoverter er blant de dårligst betalte i Norge. June Merete er et unntak

June Merete Bakken er glad for at hun har tariffavtale. Det gir henne en langt høyere lønn enn gjennomsnittet.
- Dere kan godt komme inn, men dere vet at jeg ikke åpner maskinene før klokka 10, sier June Merete Bakken til de to faste kundene som smetter inn fra den bitende Brumunddalskulda.

Bakken jobber fast som bingovert i 80 prosent stilling, i tillegg til at hun de siste to årene har hatt et 20 prosent vikariat som avdelingsleder i Teknobingo Brumunddal. Hun tilhører den yrkesgruppa som år etter år kommer ut blant de dårligst betalte yrkene i Norge.

Nylig publiserte Statistisk sentralbyrå (SSB) sin årlige liste over gjennomsnittslønna i de aller fleste yrker i 2022. SSB definerer månedslønna som avtalt månedslønn inklusive uregelmessige tillegg og bonuser før skatt. Overtidsgodtgjørelser er ikke inkludert.

I år finner vi igjen bingoverter og bookmakere blant de ti yrkene med lavest gjennomsnittslønn.

Faller

Den gjennomsnittlige bingoverten tjener ifølge SSB 32.850 kroner i måneden og havner på 353. plass. Det gjør yrket til det sjuende dårligst betalte på denne lista. I fjor var bingovertene på 352. plass og i 2020 på 348. plass. Bingovertene er nå blitt passert av bartenderne, kjøkkenassistentene og servitørene. Det går med andre ord dårligere for denne gruppa.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i den statistikken, men det tror jeg henger sammen med at vi er en litt utypisk bingohall, sier Bakken og fyller på kaffekanna før hun går bort for å skru på automatene.

Brian Cliff Olguin

For HK-medlemmet og kollegene hennes har noe mange i denne bransjen ikke har: tariffavtale.

- Og akkurat det er grunnen til at vi har en jevn utvikling i lønnsvilkårene våre, legger hun til.

Tariffavtalen gir bingovertene en lønn på minst 263 kroner timen på øverste lønnstrinn. Det tilsvarer en brutto månedslønn på omtrent 42.737 kroner - nesten 10.000 kroner mer i måneden enn SSB-statistikken viser.

Bakken tror at mengden uorganiserte bingoverter og bingohaller uten tariffavtaler drar gjennomsnittslønna til yrket ned på lista.

- Jeg vet om bingoverter i andre haller som tjener 200 kroner timen. Selv om de får 35 kroner ekstra på lørdager og 45 kroner i tillegg for søndagsjobbingen, når de fremdeles ikke opp til lønnsnivået vårt, sier hun

I disse dager med høyprisvekst og som tillitsvalgt i bedriften engasjerer hun seg ekstra i spørsmålet om lønn.

- Alle ser at alt blir dyrere. Både strøm, drivstoff og matvarer øker og øker. Og da syns jeg at lønningene burde følge prisutviklingen, sier HK-medlemmet og skynder seg ut for å rekke en halv røyk og en prat med en kunde før det neste bingospillet begynner.

Undervurderte

HK-Nytt blir i pausen stoppet av en av de faste kundene som ønsker å dele en betraktning.

- Media skriver ofte om det triste, men jeg håper at dere også kan fortelle om hvor viktig jobb de ansatte her har, sier hun og fortsetter.

- Det er så mange mennesker som kommer hit for å se og møte andre. June og kollegene hennes er kjempeviktige for de mest ensomme i samfunnet. De får noen å utveksle ord og smil med, og det er så undervurdert, sier kvinnen som selv ønsker å forbli anonym.

Så var spillet plutselig i gang igjen. June Merete Bakken har rukket å selge spillbonger, kaffe og er tilbake igjen på plassen sin med blikket festet på skjermene.

En tariffavtale regulerer lønns- og arbeidsvilkår og andre forhold, og inngås mellom en fagforening og en arbeidsgiver eller arbeidsgiverorganisasjon.

I tillegg til lønn, regulerer tariffavtalene også bestemmelser om sosiale rettigheter, pensjon, arbeidstidsspørsmål, samt oppsigelsesfrister, medbestemmelse og permittering.

Image-text:

FORNØYD: Til tross for at yrket er lavt betalt er June Merete Bakken fornøyd med sin arbeidsplass.

Brian Cliff Olguin

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt