AddToAny

Bergens Tidende-journalist vinner Fortellerprisen

- En oppvisning i hva enkel fortellerkraft kan klare, sier juryen.
Bergens Tidendes Kjersti Mjør er vinner av Fortellerprisen 2020/2021 for reportasjen «Guten som berre ville heim».

Det ble klart under prisutdelingen på Fortellingens kraft-konferansen som ble arrangert i Bergen i helgen. Det var til sammen 97 fortellinger som ble nominert til prisen.

Vinnersaken skildrer livet og skjebnen til funksjonshemmede Christer som forsvinner under mystiske omstendigheter. Etter fire år blir beinrestene funnet og Christers mor tar farvel med sønnen. Det er fortsatt uvisst hva som skjedde med gutten.

Juryen består av juryleder Jesper Gaarskjær, Helle Aarnes, Kari Slaatsveen, Terje Angelshaug og Helge Skodvin. De priser Mjørs kvalitet i språk og dramaturgi.

Juryens begrunnelse

«Med finstemt og stringent fortellerstil lykkes det Kjersti Mjør å formidle en hjerteskjærende historie med flere lag. 'Guten som berre ville heim' er fortellingen om Christer Fretheim Flem, om livet han levde og måten han forsvant på.

Den formidler også en mors sorg og tematiserer storsamfunnets evne til å ta vare på våre svakeste. Et sørgelig, men viktig innblikk, som aldri føles grafsete. Språket er klassisk mjørsk - glitrende godt, men ujålete og presist. En oppvisning i hva enkel fortellerkraft kan klare.»

For første gang siden mars 2020 trenger ikke tilskuerne å holde en meters avstand. Foto: Morgane Fauconnier

Utdelte fem diplomer

Fortellerprisen ble stiftet i 2019 av foreningen Fortellingens kraft, og har som mål å fremme en journalistikk som forteller bedre og nærmere lesere, seere og lyttere.

I tillegg til hovedprisen har juryen delt ut diplomer til følgende journalister:

Ola Jordheim Halvorsen fra Dagens Næringsliv (DN) med «Diplom for fire reportasjer som avslører et unikt og allsidig fortellertalent»

«Der er noget håndskrevet over en historie fra Ola Jordheim Halvorsen. Det bliver aldrig rutine, men veksler mellem originale fortællegreb, sproglige finurligheder og fængende kompositioner - altid stemplet med Halvorsens helt egen fortællerstemme, uanset om det handler om geddefiskeri, om jægeres dna, om o-løbere eller en bytur med en japansk skihop-legende.

Halvorsen evner at gribe de små reportagechancer og forvandle dem til uimodståelige hverdagsfortællinger med indsigt og et Halvorsensk smil på læben.»

DN-kollegaer tar imot pris på vegne av Ola Jordheim Halvorsen under utdelingen. Foto: Morgane Fauconnier

Joachim Førsund, Sigurd Øygarden Flæten og Kine Solberg, fra Monster for NRK med «Tobias»

«Noen fortellinger er så nitriste at man kvier seg for å gå inn i dem. I podcasten Tobias evner journalisten å dukke ned i det mest private og løfte det til en fortelling som kan bli viktig for andre. Det er et intimt portrett av et foreldrepar i sorg, og Joachim Førsund forvalter deres åpenhet med respekt og lunhet - og mestrer med sin intervjukunst å skape fortellingen.

Produksjonen oppleves befriende sober og reflekterer foreldrenes nakenhet. Fortellingen om et barn som dør trenger ikke effekter. Tobias er kvalitet tvers gjennom.»

Line Alsaker og Kjetil Saugestad fra NRK med «22. juli - Hele historien»

«Flere redaksjoner har levert viktig journalistikk for å markere at det nå er ti år siden 22. juli massakren.

Det er krevende å fortelle historien om noe som er så grotesk og som rammer så mange. NRK har i dokumentarpodkasten Hele historien 22. juli klart dette på en god måte.

Gjennom nye detaljer og kilder bringer de oss tettere på fortellingen uten å bli sentimentale eller spekulative. De åtte episodene er gjennomført med kvalitet i alle ledd. Publikums store interesse for podkasten viser hvor verdifull den er.»

Line Alsaker og Kjetil Saugestad får diplom for podkastserien om 22. juli. Foto: Morgane Fauconnier

Askild Matre Aasarød, Emilie Hald Torp med flere fra VG med «Våpendrageren»

«Når først Våpendrageren går i gang, er det svært at stoppe med at lytte. VG's podcasthold formår at mystificere og tryllebinde lytteren ind i en kompleks og netop mystisk historie om udskamning, psykisk terror, svindel og trusler i relation til Addictologi Akademiet og Det Norske Kartselskabet.

VG får diplom for «Våpendrageren». Foto: Morgane Fauconnier

Med sikker hånd fører VG-holdet os gennem seks episoder befolket med kilder og overrumplende hjørner, og fortællingen, der også er en stærk kærlighedshistorie, løftes af de velproducerede lydlandskaber.»

Aleksander Nordahl og Nils Anker fra DN med «Hvalen og Hesten»

«Denne saken er et eventyr. Den bobler over av fortellerglede. Den handler om en besatt mann og en forvirret hval. Om hvordan et tilfeldig møte i havet utenfor Finnmark snur livet opp ned. For hvalen Hvaldimir, men ikke minst for fisker Joar Hesten. Både hvalen og Hesten er to usedvanlig takknemlige objekter. Aleksander Nordahl har tatt noen av de flotteste bildene vi kan huske å ha sett.

Nils Anker skriver knakende godt og lar de ramsalte, rett-fra-levra-sitatene til Hesten drive saken framover. Det er morsomt, tankevekkende, og ikke minst, rørende.»

Aleksander Nordahl og Nils Anker har laget saken om hvalen Hvaldimir. Foto: Morgane Fauconnier

Hederlig omtale

NRK - Yasmin Sunde Hoel og Erlend Lånke Solbu: «Hundreårstalentet»

NRK - Johnsen Helledal og Martin Skjæråsen: «Frø i fare»

Vårt Land - Elise Kruse og Erlend Berge: «De valgte bort sin egen sønn. Så valgte de å begrave ham»

Aftenposten - Anette Aasheim og Ingunn Røren: «De rakk ikke å bli voksne.»

VG - Einar Otto Stangvik, Jonas Nilsson med flere: «Baneheia»

Klassekampen - Knut Gjerseth Olsen: «Hundre år og allting glemt»

Klassekampen - Yohan Shanmugaratnam: «Siste salme for Aberfan»

Image-text:

Kjersti Mjør er vinner av Fortellerprisen 2020/2021.

Foto: Morgane Fauconnier

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Gull og gråstein-priser til Romerikes Blad og Tønsbergs Blad.
Journalisten 24.10.2021
Hedret på Gull og gråstein-konferansen lørdag kveld. «Uredd», «produktiv» og «med en tydelig og kritisk stemme». Slik beskriver juryen Anki Gerhardsen, som lørdag kveld ble kåret til Årets frilanser.
Journalisten 23.10.2021
Slutt på «Plukkfisk». Etter flere saker om kvinnelige fiskere som har opplevd trakassering og kjønnsdiskriminerende holdninger på jobb, legger Fiskeribladet ned vitsespalten sin.
Journalisten 23.10.2021
Mener klimaserie skremmer barn. Det er kommet inn 54 klager på at TV-serien «Ikke gjør dette mot klimaet» skremmer barn. Nå skal Newton-serien tas opp i Kringkastingsrådet.
Journalisten 22.10.2021
Mange utrykker bekymring for utvidelse av NJs medlemskriterier.
Journalisten 22.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt