AddToAny

Ber om ny utredning av midlertidighet ved universitetene

Fougnerutvalgets flertall ber om en gjennomgang av ansettelsesreglene ved universiteter- og høyskoler.
Tirsdag leverte advokat Jan Fougner, som leder for utvalget «Fremtidens arbeidsliv», utredningen «Den norske modellen og framtidas arbeidsliv» til arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen. Bakgrunnen for arbeidet er at faste stillinger skal være normen, men det er mange frilansere, selvstendig næringsdrivende, innleide, midlertidig ansatte og andre løsarbeidere. Utvalget har sett på hvilke konsekvenser det har arbeidslivet.

Ifølge utvalget er det uheldig for arbeidstakere «å oppleve gjentatte perioder med midlertidighet, med den usikkerhet det kan innebære for inntekter, etableringsmuligheter mv.»

Utvalget kommenterer også at midlertidigheten er aller høyest i universitets- og høyskolesektoren. «I 2020 var det ifølge NSDs Database for statistikk om høgre utdanning 31,4 prosent i universitets- og høyskolesektoren som hadde en midlertidig ansettelse når en tar med alle stillinger ved alle institusjoner det foreligger tall for». Dette tallet inkluderer åremålsstillinger som stipendiater, postdoktorer og ledere, men selv uten rekrutteringsstillingene er tallene høye.

I tillegg til advokat Fougner, har utvalget bestått av representanter fra de fire hovedsammenslutningene av fagforeninger, LO, Unio, Akademikerne og YS, representanter fra arbeidsgiversiden, og tre uavhengige eksperter. Det er flertallet med Fougner, fagforeningene og de uavhengige som nå mener at man må vurdere å skjerpe reglene.

«Flertallet konkluderer med at det er behov for en gjennomgang av de særlige ansettelsesforskriftene. Flertallet mener også at det er behov for å vurdere om regelverket kan tydeliggjøres for å begrense uklar praksis knyttet til ekstern finansiering og midlertidig ansettelse.»

Image-text:

Jan Fougner har ledet utvalgets arbeid siden 2019. Foto: Wiersholm

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Den kvenske historien har vært fortiet i flere generasjoner. Heldigvis ønsker stadig flere å bli kjent med denne delen av Nord-Norges og Norges historie, men da trenger vi arkivarer og historikere med kunnskap om kvenene og vår historie.
Forskerforum 12.07.2021
-Det er tydeligvis en forventning om at ansatte skal bruke av fritiden sin og jobbe gratis, sier hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet Lisbeth Aune.
Forskerforum 05.07.2021
Gunn Vedøy og Line Alice Ytrehus er kritiske til NLA Høgskolens «lojalitetsmodell».
Forskerforum 02.07.2021
Mener de at det er rett av NLA å avvise jobbsøkere som lever i likekjønnet forhold, eller som støtter en slik samlivsform?
Forskerforum 02.07.2021
Granskningen av forskningsjukset ved atomreaktoren er ferdig. Det er dokumentert uredelighet i fem prosjekter i perioden 1995 til 2003.
Forskerforum 01.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt