AddToAny

Bensinstasjonsansatte tjener nesten 3.000 kroner mindre i måneden enn butikkansatte. Nå krever de høyere lønn

Det nærmer seg midnatt på Circle K Storebaug langs E6 ved Moss. HK-medlem Maren Karlsen steker burger til en kunde mens hun samtidig tar imot betaling for kioskvarer fra en annen. Karlsen har jobbet her i over seks år og stortrives i jobben.
Men hun skjønner ikke hvorfor lønna til bensinstasjonsansatte er så mye lavere enn enn den butikkansatte har.

- Jeg lager mat, vasker gulv, fyller på varer og gir god service til de som handler her. Jeg jobber like hardt som en butikkansatt, så det er ikke bra at jeg ligger så langt bak i lønn, sier Maren Karlsen.

Sjekk at sommerjobben holder mål

Store forskjeller

I 2016 fikk HK-medlemmene på bensinstasjoner ny tariffavtale. Arbeidsgiverne gikk fra NHO og meldte seg inn i hovedorganisasjonen Virke. Bensinstasjonsoverenskomsten mellom HK og Virke er bygget over samme lest som de to partenes hovedtariffavtale, Landsoverenskomsten. Målet til HK var flere medlemmer på bensinstasjonene, og at lønna skulle opp slik at den nærmet seg det butikkansatte tjener, sa Bjørn Mietinen etter at avtalen var i boks.

Slik gikk det ikke. I 2016 tjente de som jobbet på bensinstasjoner 2.000 kroner mindre i måneden enn butikkansatte. I dag er forskjellen enda større. Nå skiller det 2.876 kroner i måneden mellom to yrkesgrupper som gjør en ganske lik jobb. Det er også store forskjeller i tilleggene på kvelds-, natt-, og helgearbeid. For eksempel får en butikkansatt 90 kroner mer i timen på lørdager etter klokka 16.00, mot 27,50 kroner for en ansatt på bensinstasjon. Medlemsutviklingen har også stått stille. I 2016 var det 345 HK-medlemmer på bensinstasjonene, i dag er det 369.

HK må tørre å stille krav

Jane Jensen er tillitsvalgt for HK-medlemmene på Circle K Storebaug. Hun har sørget for at organisasjonsgraden på denne stasjonen er på hele 75 prosent. Jensen har jobbet her i åtte år, og nå er hun lei av å vente på at lønna skal bli like god som for butikkansatte.

- I 2016 understreket HK at lønna vår skulle opp i ryggen på de butikkansatte. Det har ikke skjedd. Under neste hovedoppgjør (i 2020 red.anm.) må HK tørre å stille krav til arbeidsgiverne. HK kan ikke love oss gull og grønne skoger, og ikke følge opp, sier Jensen, og sikter til uttalelsen fra HK i 2016.

Tar gjerne en streik

En av hovedgrunnene til at bensinstasjonsansatte har dårligere lønn og tillegg enn de som jobber i butikkene, er at det er for få organiserte HK-medlemmer til at HK eventuelt å dra fram streikevåpnet under et tariffoppgjør. Dette er tillitsvalgt Jane Jensen fullstendig klar over, men hun mener likevel at en streik hadde vært på sin plass.

- På mange av stasjonene i Østfold er vi godt organisert. Her kunne vi streiket og stengt flere stasjoner hvis vi ville, sier hun.

Samling i bunn

Sammen med bransjegruppa for privat handel og service i HK region Øst, der de bensinstasjonansatte er representert, har hun nylig tatt initiativet til en fagdag for HK-medlemmer på bensinstasjonene i regionen. Den gikk av stabelen på Sarpsborg Stadion. Jensen ønsker at flere skal være med på å dra vervelasset.

- Vi må ut på veiene og besøke stasjoner for å verve. Aktiviteten må opp, og alle HK-medlemmer på bensinstasjoner har et ansvar for å verve. Jeg mener at HK burde ha et nasjonalt stunt fram mot neste vår for å få opp organisasjonsgraden, sier Jane Jensen.

For lite å slå i bordet med

Roger Jacobsen, leder av bransjerådet for privat handel og service, var også med på å organisere fagdagen i Sarpsborg. Av de 130 som ble invitert møtte bare fire HK-medlemmer opp, forteller han.

- Det ga ikke det resultatet vi håpet på, men dette er en start. Vi kommer til å kjøre på videre, sier Jacobsen.

Han sier også at lønnsnivået er altfor lavt i bensinstasjonoverenskomsten.

- Årsaken er organisasjonsgraden. HK har for lite å slå i bordet med når vi forhandler med Virke, sier han, og legger til at når HKs tariffkrav skal på bordet neste år, så vil bensinstasjonoverenskomsten være et område bransjerådet vil prioritere.

Talent

HK-medlem Maren Karlsen får en sulten kunde innom på Circle K Storebaug. Han spør hvor store burgere hun selger. «Hvor stor vil du ha, da? Jeg kan stable oppå hverandre, jeg», svarer hun en fornøyd bilist på vei mot Sverige.

For Maren Karlsen er ikke jobben en mellomstasjon i livet. For to år siden ble hun plukket ut til å være med på Circle Ks talentprogram. Av 400 søkere fikk ti ansatte muligheten til å lære mer om salgsledelse og kundeservice. Karlsen håper at det kan gi henne muligheten til å jobbe som daglig leder en gang i framtida.

- Jeg vil bli værende på bensinstasjon. Jeg trives i yrket selv om lønna er for dårlig, sier Maren Karlsen.

Image-text:

NOE MÅ SKJE: Jane Jensen tillitsvalgt på Cicle K, Storebaug ved Moss. Hun mener at HK nå må få opp lønna til de som jobber på bensinstasjoner.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

I september neste år skal HK ha landsmøte. Fram til den tid vil det gå mange diskusjoner om hva HK skal mene, gjøre, og hvilke regler som skal gjelde i organisasjonen.
HK-Nytt 09.12.2019
Odd Christian Øverland i Postkom mener medlemmenes ønske bør veie tyngst. HK-leder Trine Lise Sundnes mener det prinsipielle bør avgjøre.
HK-Nytt 06.12.2019
- Vi kunne jo nesten ikke si nei takk når vi ble tilbudt gratis utdanning, sier Pål Ringkilen og Hai Van Nguyen.
HK-Nytt 05.12.2019
I fjor høst så en Rema 1000-butikk i Stavanger seg nødt til å nedbemanne på grunn av sviktende omsetning. Butikken hadde 16 ansatte, seks i hele stillinger og ti i deltidsstillinger. Blant de heltidsansatte var både daglig leder og butikksjef.
HK-Nytt 04.12.2019
Årsaken til nedtrappingen er at meglerne ønsker seg flere frihelger, ifølge avisen.
HK-Nytt 03.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt