AddToAny

Bare noen har valgt å løfte stipendiatlønningene

Etter de sentrale lønnsforhandlingene før sommeren, fikk ferske stipendiater flere tusen kroner mer i årslønn enn kolleger med lenger fartstid.
I lokale lønnsforhandlinger har enkelte utdanningsinstitusjoner valgt å løfte de andre stipendiatene opp på samme nivå. Men ikke alle.

I oktober skrev Khrono om protestaksjoner mot økte lønnsforskjeller blant stipendiater.Ferske ph.d.-kandidater fikk flere tusen kroner mer i årslønn enn kolleger med lenger ansiennitet.

I lønnsforhandlingene i staten før sommeren fikk nemlig doktorgradsstipendiater ansatt etter 1. mai i år tre lønnstrinn ekstra, og hadde dermed en startlønn på 479 600. Mange fikk høyere lønn enn kollegaer som ble ansatt før dem.

Hvis vi skal satse på forskning, så er vi faktisk nødt til å løfte stipendiatene opp. Vi må gjøre det å være stipendiat mer attraktivt. Gjert-Anders Askevold Leder, Forskerforbundet HVL

De sentrale forhandlingene satte også av en stor sum til lokale forhandlinger, som nylig ble gjennomført. Forskerforum skrev først at de lokale forhandlingene førte til løft også for stipendiater som begynte før mai i år både ved NTNU og Universitetet i Bergen (UiB).

Svært fornøyde på HVL

Khrono har snakket med leder av Forskerforbundet ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Gjert-Anders Askevold, som bekrefter at det samme skjedde der.

Han er svært fornøyd med at de greide å få stipendiatene som ble ansatt før 1. mai opp på lønnstrinn 54.

- Det var utrolig viktig at vi fikk dette gjennom. Vi hadde et klart mål om å få det til, og da er det selvsagt ekstra moro at vi lykkes, sier Askevold til Khrono.

Han forteller at Forskerforbundet stod sammen med LO, Unio og YS, og at de i tillegg var samsnakket med Akademikerne, om å kreve at stipendiatene som ble ansatt før 1. mai også skulle heves opp til lønnstrinn 54.

- Det at vi var såpass samsnakket kan nok ha vært avgjørende for at vi fikk gjennomslag, sier Askevold.

- Var det tøffe forhandlinger?

- Jeg vil helst ikke svare på akkurat det, men det jeg kan si er at forhandlingene varte i tre dager og at disse tre dagene ble brukt godt, svarer Askevold.

- Hvis vi skal satse på forskning, så er vi faktisk nødt til å løfte stipendiatene opp. Vi må gjøre det å være stipendiat mer attraktivt, fastslår fagforeningslederen avslutningsvis.

Stipendiater ved UiA misfornøyde

Mange utdanningsinstitusjoner valgte likevel ikke å løfte stipendiatene i de lokale lønnsforhandlingene. Heller ikke Universitetet i Agder (UiA). Det var her underskriftskampanjen for likelønn ble startet av organisasjonen UiAdoc. Den fikk over 600 underskrifter.

UiAdoc er en organisasjon for stipendiater og post.doc.-er på UiA. De skriver i en uttalelse på sine nettsider, på vegne av alle phd-kandidater, at «initiativet for å løse situasjonen med lønnsulikhet f

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt