AddToAny

Bøndene som ikke ønsker å bli større

VAKSDAL: Vi har det helt supert med 19 kyr. Da har vi passelig arbeidsmengde, og slipper å jobbe oss ihjel, sier Lars Bjarte Nesheim (40) og Gøril Kvinge Nesheim (35). Paret har fem barn og sier Eksingedalen er et flott sted å vokse opp.

Vi besøker familien en dag i høstferien. Familien Nesheim bodde tidligere i Sogndal.

- Vi er på vår sjette laktasjon, sier Lars Bjarte.

Dette betyr at de overtok gården i 2015. Da hadde det ikke vært dyr og drift på gården på tre år.

- Jeg sa til far at han ikke måtte selge gården og kvoten, slik at vi kunne ha mulighet til å overta hvis vi ønsket.

Plassen Nesheim har vært i familien Nesheims eie i tre generasjoner. Dette er en nybrotsgård. Til gården er det 72 dekar fulldyrka.

Lars Bjarte har tidligere vært selger av landbruksmaskiner og prosjektleder i fasade- og balkongbransjen.

Gøril vokste opp på en gård med kyr og kylling i Masfjorden. Hun har en bachelor i idrett, fysisk aktivitet og helse, pluss pedagogikk og miljøterapi, og har siden hun ble ferdig med studiene, jobbet som miljøterapeut.

KJØPTE LIVDYR

Før Gøril og Lars Bjarte startet opp igjen drifta, satte de i stand den gamle driftsbygningen for å gjøre den mer lettdreven og sikker.

De monterte skinner på melkeanlegget og dobbel lengde på fôrkutteren, slik at de nå får to silohiv oppi om gangen. Dessuten kjøpte de et strømaggregat som starter opp automatisk når strømmen går. De støttet også opp møkkakjelleren med 18 stålsøyler, malte siloene innvendig og la nytt tak på låven. Prislappen på disse prosjektene kom på 1,1 millioner kroner.

- Ingen av investeringene var investeringer i penger. Jeg hadde klart å bære melkemaskinen. Skinnene til melkemaskinen og strømaggregatet er investeringer i komfort. Jeg kan ikke sette en avløser til å jobbe når jeg risikerer at strømmen går. Fôrkutteren er en investering i kona, og det nye taket og stålsøylene i møkkakjelleren er investeringer i sikkerhet.

Lars Bjarte sier det gikk greit å start

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt